Index Vakbarát Hírportál

Mégsem haltak ki a dinoszauruszok

2012. május 31., csütörtök 21:07

Amerikai kutatók szerint a mai madarak olyan dinoszauruszok leszármazottai, amelyek genetikai okokból sosem nőttek fel – írja a Los Angeles Times. A Harvard Egyetem tudósai szerint eddig ismeretlen okokból néhány dinoszaurusz jóval gyorsabban öregedett a megszokottnál, ez pedig olyan változást okozott a génkészletükben, ami miatt utódaik is kisebbek maradtak. A genetikai változások továbbá lehetővé tették egy viszonylag nagyobb agy és a szárnyak kifejlődését is.

Arkhat Abzhanov és csapata CT-vel vizsgálta megkövesedett dinoszauruszok és mai madarak koponyáját. Azt tapasztalták, hogy miközben a dinoszauruszok koponyaformája életük során erőteljes változáson ment keresztül, a kifejlett madarak koponyája szinte teljesen megegyezett a fiatal dinoszauruszok koponyájával. Abzhanov szerint a jelenségre a progenezis (korai szaporodóképesség, ezzel együtt a fizikai fejlődés megakadása) ad magyarázatot, így valójában ha egy mai madárra nézünk, akkor egy fejlődésében fiatalon megrekedt dinoszauruszt látunk.

A dinoszauruszok és a madarak közötti evolúciós kapcsolatra már eddig is több bizonyítékot találtak: a tudósok korábban huszonkét olyan csontot számoltak össze, ami csak a madarak és a dinoszauruszok testében van jelen, nemrég pedig Kínában tollas T-Rexet találtak a kutatók.

Rovatok