Index Vakbarát Hírportál

Robotmedúzát hoztak létre a Harvardon

2012. július 23., hétfő 15:06

Robotmedúzát alkottak meg a Harvard Egyetem és a California Institute of Technology munkatársai. A laborban létrehozott, általuk csak meduzoidnak nevezett lény ugyan úgy úszik, mint természetes társai, ám nem tekinthető élő organizmusnak, mivel szilikonból és patkányszívsejtjekből állították össze.

A kutatók azt remélik, hogy a meduzoid létrehozása jelentős előrelépést jelenthet az emberi szervek pótlásában. Egy beteg szívet például lehetséges lenne genetikailag módosított, mesterséges szövetekkel megerősíteni, vagy pótolni. A mesterséges medúza megalkotása így elsősorban orvosi célú kísérlet volt – írja a Science Daily. Dr. Kevin Kit Parker elmondása szerint évek óta kerestek olyan modellt, ami hasonlít az emberi szív működésére, így fedezték fel a medúzákat. A medúza egy olyan biomechanizmus segítségével táplálkozik és halad előre, ami hasonlít a szívdobogás folyamatára.

A mérnökök szilikonból készítették el az egycentis robot medúzát, nyolc, apró karokhoz hasonlító kinövéssel. Ezt később patkányszívből nyert izomsejtekkel borították be. „Kereszteztük a szilikont és a sejteket, és az így kapott rendszer teljesen megegyezett a medúza felépítésével” – magyarázta dr. Parker.

A robotot ezután sós folyadékba helyezték, amibe elektromos áramot vezettek. A feszültség ingadoztatásával az izomsejtekkel beborított meduzoid pontosan úgy kezdett mozogni, ahogyan a valódi medúzák. A robot természetes társaihoz hasonlóan a mozgással egy örvényt hoz létre, ami előrehajtja a meduzoidot. Ugyanez az örvény tereli a táplálékot a valódi medúzák szájnyílása felé.

A fő különbség egyébként éppen az a két lény között, hogy a meduzoid nem táplálkozik, de a mérnökök már dolgoznak azon, hogy a robot képes legyen összegyűjteni az élelemet is. Bár a találmány manőverezni még nem tud, szeretnének kidolgozni egy rendszert, ami lehetővé teszi, hogy a meduzoid érzékelje a környezetét, és képes legyen döntéseket hozni, különböző viselkedési modellek közül választva.

Amerikai tudósok idén márciusban már létrehoztak egy hasonló robotmedúzát, ami külső hidrogénnel működik, tehát képtelen kifogyni az üzemanyagból. Azt az eszközt elsősorban vízalatti mentőakciókhoz tervezték.

Rovatok