Index Vakbarát Hírportál

Kipróbálták a Curiosity kerekét

2012. augusztus 22., szerda 14:20

A Curiosity megmozgatta kerekeit a marsi talajon, és a tesztek alapján készen áll arra, hogy megtegye első útját. A személyzet még szerdán parancsot ad a Mars-járónak, hogy haladjon előre pár métert, majd forduljon 90 fokot, és jöjjön visszafelé. Az egész manőver körülbelül fél órát vesz igénybe. Amennyiben minden rendben megy, a rover elindulhat majd első tudományos célpontja felé, és elindíthatja rengeteg eszközét.

Megtörtént azonban az első baleset is. A héten elvégzett tesztek megmutatták, hogy megsérült a rover árbocán helyet foglaló meteorológiai állomás (REMS) szélerősség-mérője. A REMS azzal vált gyanússá, hogy a két érzékelője abszurd adatokat küldött vissza a kutatóknak. A Mars-járó kamerájával készített fényképek vizsgálata alapján kiderült, hogy az egyik kábel megsérült, és nincs sok esély a javításra.

A csapat szerint a különleges landoláskor felverődő kövek egyike rongálhatta meg a műszert. A rovert egy daru eresztette le az utolsó métereken, és a lebegű űrkomp elég nagy porfelhőt kavart, így kerülhetett a törmelék a Mars-járóra. A NASA kedden adott ki egy jó minőségű felvételt a landolásról, amelyen jól látszik, mekkora porvihar kísérte a leereszkedés utolsó fázisát.

„Ezek nagyon törékeny eszközök. Ezt az árat fizettük a következő generációs szélérzékelőért” – mondta el Ashwin Vasavada, a projekt egyik tudósa a NASA keddi sajtótájékoztatóján. Rosszabb is lehetne a helyzet. A megsérült érzékelő egy tartalék eszköz volt, amivel a rover mögül érkező szelet akarták mérni. A másik, elöl elhelyezett érzékelő tökéletesen működik.

Rovatok