Index Vakbarát Hírportál

Októberben indul a SpaceX első valódi küldetése

2012. szeptember 21., péntek 11:17

A NASA és a SpaceX kedden jelentették be, hogy október hetedike a célzott indítási dátum az első magánűrhajó által lebonyolított rakományszállításhoz a Föld és a Nemzetközi Űrállomás között. A jelentések szerint a Falcon 9 rakéta és a Dragon teherszállító űrhajó készen áll a CSR-1 (Commercial Resupply Services ) küldetésre. Az indítást magyar idő szerint éjjel 2 óra 34 percre időzítették a floridai Cape Canaveralben található Space Launch Complex 40-ből. Ha bármilyen probléma lenne, október nyolcadikán lesz újra megfelelő indítási ablak.

A Dragon mostani útja lesz az első a SpaceX 12 tervezett küldetésből. A teherűrhajóval feltöltik a Nemzetközi Űrállomás készleteit. Nem ez a magáncég első útja az űrállomásra: májusban egy bemutató küldetésen már sikeresen összekapcsolódott az űrállomással az űrhajó.

Akkor nem annyira fontos dolgokat vitt magával a kapszula: A rakományban helyet kapott egy jó adag felvarró és kitűző, 162 adag étel, ruhák, akkumulátorok. Egy laptop és a hozzá tartozó kiegészítők szintén megtették az utat. A Dragon magával vitte két diák kísérleteit is, amivel a mikrogravitációban szaporodó mikrobák víztisztító hatásait vizsgálták.

A mostani küldetéshez a kapszulát 454 kilogramm rakománnyal töltik fel. Ezek között fontos anyagok is lesznek, amelyek szükségese az űrállomásra tervezett, Expedition 33 csapata által elvégezendő 166 kísérlethez, amelyekből 63 teljesen új lesz. Visszafelé 334 kilogrammnyi tudományos rakományt hoz majd a Dragon, köztük emberi orvosi, biotechnológiai és oktatási kísérletek eredményeit, valamint nagyjából 230 kilogramm űrhardvert.

Rovatok