Index Vakbarát Hírportál

Űrtörténelmet ír a SpaceX

2012. május 22., kedd 09:58

A Space Exploration Technologies, rövidebb nevén SpaceX magáncég űrhajója magyar idő szerint május 22-én, 9 óra 44 perckor indult útnak az erre a célra megvásárolt 40-es űrkomplexumból, Cape Canaveralből. Az űreszköznek összesen egy másodperces indítási ablaka volt: ha nem tud abban a pillanatban elindulni, nem találkozik a Nemzetközi Űrállomással.

Az eredeti start két nappal korábban, május 19-én, 10 óra 55 perckor lett volna, azonban az ellenőrző rendszerek egy másodperccel az indulás előtt hibát észleltek az egyik hajtóműben, és leállították a begyújtást. A Falcon–9-es rakétán helyet foglaló Dragon űrkabin körülbelül fél tonnás terhet szállít a demonstrációs célokat szolgáló küldetésen.

A rakományban helyet kapott egy jó adag felvarró és kitűző - amit később majd jó áron el lehet adni, hiszen jártak az űrben -, 162 adag étel, ruhák, akkumulátorok. Egy laptop és a hozzá tartozó kiegészítők szintén megteszik az utat. A Dragon magával viszi két diák kísérleteit is, amivel a mikrogravitációban szaporodó mikrobák víztisztító hatásait vizsgálják majd.

Több hetes küldetés

A küldetés első három napján csak tesztelni fogják az űreszközt, ekkor 2 kilométerre megközelíti majd a Nemzetközi Űrállomást. Ha minden jól sikerül, a Dragon a negyedik napon megpróbálja a lehető legjobban megközelíteni az ISS-t, ekkor már az űrállomás parancsnoka veszi át az irányítását.

200 méteres közelségben még egyszer leellenőrzik, hogy minden rendben van-e, majd ha az űreszköz zöld utat kap, 30 méterre közelíti meg az állomást, és tart egy újabb szünetet. 10 méterre az ISS-től már eléri a Canadarm2 robotkar, amellyel  Don Pettit űrhajós az űrállomás Harmony moduljához kapcsolja a Dragont.

Az űrhajó szállítmányát ezután két hétig pakolják, majd szintén a robotkarral leválasztják, és elindul vissza a Földre. A Dragont úgy tervezték, hogy biztonságosan térjen vissza a bolygóra, ne semmisüljön meg a légkörbe érve, így több kísérlet felszereléseit és egyéb ellátmányt is visszahozhat a tudósoknak.

Rovatok