Index Vakbarát Hírportál

Soha nem is létezett az eltűnt sziget

2012. december 3., hétfő 12:06

A múlt héten ausztrál kutatók felfedezték, hogy a Csendes-óceánon eltűnt egy sziget: a térképeken még szereplő földdarabnak a valóságban nyoma sincs. A kutatók azt is megállapították, hogy a Sandy Island néven említett sziget nemcsak eltűnt, hanem valószínűleg soha nem is létezett. A szóban forgó földdarab helyén 1400 méter mély a víz, tehát biztosnak tűnt, hogy nem az óceán mosta el a sziget tetejét.

A Sandy-sziget a Korall-tengeren, félúton Ausztrália és Új-Kaledónia francia tengerentúli terület között látható a Google Earth digitális térképén. A referenciának számító The Times Atlas of The World Sable-sziget néven azonosítja.

Egy új-zélandi kutató rájött, hogy mi lehet a nagy atlaszokban szereplő, de az adott helyen fellelhetetlen dél-csendes-óceáni kísértetsziget rejtélye. Shaun Higgins hétfőn közölte, hogy egy bálnavadászhajó 1876-ben rosszul állapította meg a sziget koordinátáit. A szigetet a Velocity nevű bálnavadászhajó jelezte először; a hajó kapitánya nagy szirtzátonyokról és néhány homokszigetecskéről tett említést.

Az aucklandi múzeum szakemberének érdeklődését felkeltette a kérdés, így a levéltárakban kezdett el kutakodni. Higgins szerint téves lehetett a bálnavadászhajó megállapítása; vagy egy azóta elsüllyedt zátonyt észleltek, vagy tévedtek a helyét illetően. A szakember elmondta, hogy csak egy, a fölfedezés idején feljegyzett pontunk van a térképen, amelyet azóta újra és újra átmásoltak, így a hibásan jelzett földterület az újabb kiadású atlaszokba is belekerült.

Rovatok