Index Vakbarát Hírportál

Nem pusztul el a Föld 2036-ban

2013. január 12., szombat 12:00

A NASA tudósai szerint a legfrissebb megfigyelések azt mutatják, hogy az Apophis aszteroida nem fogja a közeljövőben a Földet fenyegetni, számol be az Usa Today. Az egyiptomi halálistenről elnevezett 99943 Apophis kisbolygó a Naprendszer leghíresebb aszteroidája, 2004-es felfedezése óta sokan gondolták, hogy ez fogja elhozni a világvégét.

Elsőnek az adott okot a pánikra, hogy a mérések azt mutatták, a legközelebbi Föld-közelségnél, 2029-ben nem elhanyagolható, 2,7 százalékos esélye lesz az ütközésnek. Ezt a számot később módosították, azonban egy új veszélyforrást is felfedtek: 2036-ban, a következő találkozásnál a kisbolygó ugyan 30 ezer kilométerrel elvéti a Földet, vagyis legfeljebb pár geostacionárius pályán keringő műholdat csaphat el, viszont útközben áthaladhat egy úgynevezett gravitációs kulcslyukon. Ez az űrnek egy olyan területe, ahol a Föld gravitációs ereje megváltoztatja az objektum pályáját, és magához vonzza azt

Most azonban Don Yeomans, a NASA kutatója azt közölte, hogy határozottan kizárták a lehetőségét annak, hogy a Apophis 2036-ban hatással legyen a Földre. Az elmúlt két évben végzett vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a behatás esélye kevesebb, mint egy az egymillióhoz. Ugyanakkor a kutatók a továbbiakban is élénk érdeklődéssel fogják kísérni az aszteroida útját. 2029. április 13-án ugyanis az aszteroida mindössze 31300 kilométernyi távolságra fog tőlünk elhaladni, ezzel pedig  közelebb lesz a bolygónkhoz, mint a Hold.

Korábban Oroszország és Kína is felvállalta, hogy segít elkerülni a világvégét. Az oroszok egy olyan eszköz fellővését tervezték 2020-ban, amely képes eltéríteni az aszteroidát, a kínaiak pedig egy napszél hajtású miniatűr űrhajót terveztek nekivezetni az Apophisnak.

Rovatok