Index Vakbarát Hírportál

Keressük az ország legjobb hóembereit!

2013. január 14., hétfő 11:48

Az országot beborító hó ugyan rengeteg közlekedési zavart okozott, de a gyerekek valószínűleg örülnek neki, mert kiválóan alkalmas hóemberépítésre. A tél első hóesése általában hamar elolvad, ha porhó esik, abból pedig nagyon nehéz hóembert készíteni, mivel nem tapad megfelelően. Most nem ez a helyzet, és nem csak azért, mert nem porhó esett. Akkor lehet legjobban hóembert építeni, amikor a hó hőmérséklete megközelíti olvadáspontját, és tömörré válik, ezért a havazás utáni első melegebb időszak a legmegfelelőbb – azaz például a következő napok.

A hóemberek többsége Európában és Észak-Amerikában három golyóból áll, a legfelső a feje, a középső a törzse, az alsó pedig a lába. Kelet-Ázsiában általában két részből álló hóembereket építenek. Japánban speciális nevet is kapott: juki darumának hívják a zen buddhizmus alapítóját, Bódhidharmát ábrázoló, gömb alakú, vörös daruma-baba után.

A hóembereket rengetegféle módon lehet díszíteni; szénszemekkel, répaorral, kövekkel, faágakkal. Sokan fel is öltöztetik a hóembereket, kabátot, kalapot, sálat adnak rájuk. És léteznek egészen bizarr és morbid hóemberek is, sőt van, aki nem is embert készít hóból, hanem például a népszerű japán animefigurát, Totorót. És még olyanok is akadnak, akik dalt írnak a hóemberhez.

Ha ön is készít hóembert a napokban, ne felejtse el, hogy a hóemberkészítés feltöltéssel végződik! Keressük az ország legmenőbb, legfurcsább, legviccesebb és legszebb hóembereit, küldje el nekünk alkotását, mi pedig közzétesszük a legjobbakat! A pályázat lezárult, az eredményeket itt tekintheti meg.

Rovatok