Index Vakbarát Hírportál

Punxsutawney Phil szerint hamar itt a tavasz

2013. február 2., szombat 15:20 | aznap frissítve

Ismét jósolt Punxsutawney Phil, a mormota, akit Magyarországon az Idétlen idők (Groundhog day) című filmből ismernek a legtöbben. Phil a hagyományoknak megfelelően február 2-án előjött az odújából a pennsylvaniai Punxsutawney városka Gobbler's Knob elnevezésű helyszínén, de nem látta meg az árnyékát, ami azt jelenti, nem lesz már hosszú a tél, hamar eljön a tavasz. Ugyanezt mondták a mi medvénk is, Vali és Defoe Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén.

Az időjósok időjósának kinyilatkozására idén körülbelül húszezren özönlöttek a mormotához, aki ha meglátta volna árnyékát, akkor az azt jelentette volna, hogy a tél még hat hétig biztos eltart. A szertartáson a Belső körnek nevezett csoport kalapot és szmokingot viselő tagjai hívják elő Philt az odúból, majd megbeszélik vele a jóslatot, azután közlik a közönséggel. Idén hétvégére esik a mormota nap, ezért még az átlagosnál is többen jöttek el Punxsutawneyba. Eddig a legtöbb látogató a Idétlen időkig film bemutatója utáni évben, 1994-ben érkezett az időjós napra, akkor 30 ezren voltak.

Az állatokra jellemző az időjóslási képesség, de Phil különös szaktekintélynek számít. Tavalyi cikkünkben írtuk arról, hogy a jóslat tudományos megalapozottságát kikezdi, hogy Punxsutawney Phil, Pennsylvania meteorológus mormotájának bioritmusa nem egyezik meg a szabadban élő társaiéval. Ha Phil vadon élne, most téli álmát aludná, ehelyett a Punxsutawney Emlékkönyvtár klimatizált lakosztályában motoszkálnak nejével, Phyllisszel.

Rovatok