Index Vakbarát Hírportál

Budapestet fotózta az ISS űrhajósa

2013. február 19., kedd 12:31

Chris Hadfield, a Nemzetközi Űrállomás kanadai űrhajósa Magyarországi idő szerint körülbelül éjjel egykor töltött fel hivatalos Facebook-oldalára és Twitterére egy éjszakai Budapeset ábrázoló fotót. A képhez a következő kommentárt fűzte: „Budapest, Magyarország – és hatalmas hello az űrből Törökéknek, szeretett menyem családjának”. Az asztronauta tehát magyar rokonaira gondolt, mikor átsuhant fővárosunk felett.

Budapest, Hungary - and a huge hello from space to the Töröks, family of my beloved daughter-in-law. twitter.com/Cmdr_Hadfield/…

— Chris Hadfield (@Cmdr_Hadfield) 2013. február 18.

Hadfield nem mindennapi figura: januárban egy vicces tvitből kiindulva gyakorlatilag egy Star Trek-epizódot kerekített a szereplőket alakító színészek bevonásával, de hozzá köthető az első űrben felvett dal is (az űrállomáson régóta van gitár, az űrhajós viszont vitt új húrokat), sőt az első űrkoncert is.

A kanadai űrhajóst 2012. december 19-én küldték fel egy Szojuz segítségével. A tervek szerint öthónapos küldetésen vesz részt. A parancsnok márciustól a 35., nemzetközi űrállomásra tervezett hosszú küldetés keretében tartózkodik az ISS-en, a tervek szerint 6 fős legénységgel. Visszatérése 2013. május 14-én várható.

Rovatok