Index Vakbarát Hírportál

Indulhat a SpaceX második expedíciója

2013. február 27., szerda 11:08 | hét éve frissítve

Március 1-jén, helyi idő szerint 10 óra 10 perckor indulhat a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) tartó Dragon űrhajó, amit a SpaceX magánvállalat épített.

A SpaceX tavaly októberben már sikeresen csatlakoztatott az ISS-hez egy Dragont, ami nagy mennyiségű ellátmányt szállított az űrállomásra. A küldetés célja most is ugyanez lesz: a Falcon 9 hordozórakéta által űrbe juttatott jármű 575 kilogramm szállítmányt visz az ISS-re. Mind a rakéta, mind az űrhajó a SpaceX saját székhelyén, a kaliforniai Hawthorne-ban készült; a járműveket teherautóval szállítják a starthelyre, a flordiai Cape Canaveral légibázisra.

Március 2-án az Expedition 34 küldetés két parancsnoka, a NASA-nál dolgozó Kevin Ford és Tom Marshburn az űrállomás robotkarját használva fogja elkapni a Dragont, hogy csatlakoztassa az ISS-hez. A parancsnokság feladata lesz, hogy az űreszközt összekösse az állomás Föld felé néző moduljával, a Harmonyval. A Dragon hetekig lesz az űrállomáshoz csatlakoztatva, amíg az állomás személyzete kipakolja a szállítmányt a hajóból. A kutatók ezután 1180 kilogramm kísérleti mintával töltik fel a Dragont, majd visszaküldik a járművet a Földre.

Ha minden a terv szerint alakul, a Dragon március 25-én, ejtőernyő segítségével fog landolni a Csendes-óceán kaliforniai partvidékénél.

Rovatok