Index Vakbarát Hírportál

Dokkolt a Dragon az űrállomáson

2012. október 10., szerda 14:49

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénysége szerdán sikeresen elkapta az óvatosan közelítő SpaceX Dragon űrhajót, vagyis egy amerikai magáncég most először szállított nagy mennyiségű ellátmányt az űrben lebegő laboratóriumhoz. Az asztronauták az állomás robotkarjával fogták el az űrkapszulát, akárcsak a májusban lebonyolított első próbaküldetés során.

A NASA körülbelül 1,6 milliárd dollárt fizetett a SpaceX-nek azért, hogy összesen tizenkétszer ellátmányt vigyen az ISS-re.

A történelmi küldetés nem volt tökéletes, a hétfői start után a Dragont hordozó Falcon–9 rakéta egyik hajtóműve felrobbant. A robbanás oka még ismeretlen, de az biztos, hogy az incidens nem okozott problémát, a Dragon pályája nem módosult. Az űrhajó biztonsági rendszerét előre felkészítették az ehhez hasonló eseményekre, ezért a robbanás után a fedélzeti számítógép rögtön közbelépett, és a maradék nyolc hajtómű között újraosztotta a terhelést.

Az ISS legénysége kitörő örömmel fogadta az űrkapszulát, mert azt az utolsó pillanatban csoki és vanília ízű fagylalttal is megpakolták, amit az űrben ritka csemegének számít. A 454 kilogrammos rakomány nagy része kísérletekhez szükséges anyagokat tartalmaz. A Dragon 334 kilogrammnyi tudományos rakományt szállít vissza a Földre, köztük emberi orvosi, biotechnológiai és oktatási kísérletek eredményeit, valamint nagyjából 230 kilogramm űrhardvert.

Rovatok