Index Vakbarát Hírportál

Kanadai az űrhajózás új sztárja

2013. március 3., vasárnap 10:57

Néhány héttel ezelőtt még senki nem ismerte Chris Hadfield nevét. Hiába volt az 53 éves veterán az ország egyik legtapasztaltabb űrhajósa, hiába volt ő az első kanadai, aki űrsétát tett, még szülőhazájában is csak azok ismerték, akik érdeklődtek az űrhajózás iránt. Aztán Hadfield elkezdte használni az űrállomásról a közösségi médiát, és minden megváltozott.

Chris Hadfield tavaly december 21-én érkezett a Nemzetközi Űrállomásra, és hamar felbolygatta a létesítmény életét. Felvette az első dalt a űrben, űrkoncertet adott, ontja magából a videókat, Twitter-üzeneteket, lélegzetelállító fényképeket az űrállomásról, a Földről, az űrhajósok mindennapi életről. Hadfiled tudatosan használja a közösségi médiát, hogy közelebb hozza az űrhajózást és az űrkutatást a tömegekhez. A NASA és a többi űrhivatal évek alatt nem ért el olyan átütő sikert, mint Chris Hadfiled néhány hét alatt.

Százezrek követik

Az emberek imádják a kanadai asztronautát, százezrek követik minden mozdulatát, magukénak érzik képeit. Decemberben még csak húszezren követték Twitteren, a cikk megírásának pillanatában 442 ezer követője volt, egy nappal előtte ezerrel kevesebb, vagyis folyamatos a növekedés.

Hadfield titka a közvetlenség. Facebook-oldalán és Twitter-csatornáján naponta féltucatnyi képet tölt fel különböző természeti képződményekről, városokról, érdekes helyekről. Mivel a Nemzetközi Űrállomás naponta többször is megkerüli a földet, ráadásul mindig más területek felett repül el, szinte az összes ország sorra kerül.

Az űrhajós február közepén például az éjszakai Budapestről töltött fel egy képet, amelyhez a következő kommentárt fűzte: „Budapest, Magyarország – és hatalmas helló az űrből Törökéknek, szeretett menyem családjának”. Néhány óra alatt több ezer magyar osztotta meg a képet Facebookon, emberek százai kezdték el követni az űrhajóst a különböző közösségi szájtokon. A többi képével hasonló hatást vált ki a világ országaiban.

Hadfield a földi eseményekre is reagál, lefényképezte például a januári ausztrál bozóttüzeket az űrállomásról, és láthattuk a pekingi szmogot is.

Gyerekkori álom

Chris Hadfield 1959. augusztus 29-én született egy kukoricafarmon, és nagyon fiatalon érdekelni kezdte a repülés. Saját bevallása szerint akkor döntötte el, hogy űrhajós lesz, amikor kilencévesen megnézte az Apollo–11 Holdra szállását.

Tanulmányait is ennek megfelelően végezte, katonai akadémiára járt, pilótának tanult. A nyolcvanas évek végén az amerikai légierő pilótájaként számos géptípust vezetett. 1992-ben a négy legjobb kanadai közé választották 5330 jelentkező közül, álma valóra vált, űrhajós lett. Először 1995 novemberében járt az űrben, az Atlantis űrsiklóval repült a Mir orosz űrállomásra. Másodszor 2001 áprilisában repült, akkor az Endeavour űrsiklóval dokkoltak a Nemzetközi Űrállomásra. Chris Hadfield 25 éves szolgálat után 2003-ban nyugdíjba vonult a kanadai hadseregből, így most civil űrhajósként repül.

2012. december 19-én indult az űrállomásra egy Szojuzzal, december 21-én dokkolt ott. Jelenleg a 34. számú küldetésben teljesít szolgálatot az űrállomáson, márciusban veszi kezdetét a 35. küldetés, ennek Hadfield már parancsnoka lesz.

Imádja a zenét

Alighogy megérkezett az űrállomásra, Hadfield történelmet írt, felvette, majd YouTube-ra töltötte az első űrben felvett dalt. A Jewel in the Night című számot december 23-án rögzítette, majd szenteste töltötte fel a YouTube-ra, és ki is posztolta Twitterre és Soundcloudra.

Hadfield mindig is szeretett gitáron játszani, több zenekarban is játszott már. Mielőtt az űrbe indult volna, készített egy pengetőt is, amelyet természetesen magával vitt. Nem most gitározik először az űrben, 1995-ben már játszott az orosz Mir űrállomáson is. Zene iránti szeretete megmutatkozott abban is, hogy az első űrkoncert is hozzá fűződik. Nemrég a Grammy-díjas Ed Robertsonnal adta elő közösen írt számukat. Hadfield az űrállomáson, Robertson egy torontói hangstúdióban játszotta el az I.S.S. (Is Somebody Singing) című számot, a produkcióban részt vett egy ifjúsági kórus is.

Buli és tanulás

Január elején a geekek szívébe zárta magát azzal, hogy egy egyszerű kérdésből valóságos Star Trek-epizódot kerekítettek a sorozat legendás szereplőivel. Pedig az egész egy ártatlan kérdéssel kezdődött, a szintén kanadai Willian Shatner, vagyis Kirk kapitány azt kérdezte az űrhajóstól, hogy tényleg az űrből írja-e a twitjeit. Chris Hadfield nem egy egyszerű igennel, hanem a Star Trek filmekből ismert nyelvezettel válaszolt: „Igen kapitány, orbitális pályán, életet észlelünk a felszínen”. A beszélgetésbe több volt szereplő, a végén pedig maga Buzz Aldrin űrhajós is bekapcsolódott.

@williamshatner Yes, Standard Orbit, Captain. And we're detecting signs of life on the surface.

— Chris Hadfield (@Cmdr_Hadfield) January 3, 2013

Chris Hadfield folyamatosan töltögeti fel SoundCloudra az űrállomáson hallható hangokat, az űrvécé lehúzását is felvette, ami leginkább egy porszívóra emlékeztet, de hallhatunk még egy nagyon zajos szivattyút és a japán Kibo modul háttérzaját. Azt is megtudhatjuk, hogyan kell fogat mosni, miért nem esznek kenyeret és hogyan kell a tortillát megkenni mézzel és mogyoróvajjal. Majd azt, hogyan kell megmosni a kezet folyó víz hiányában.

Az űrhajós közösségi médiában való jártassága nem véletlen, egy jól átgondolt terv része, amiben két fia, a 29 éves Kyle és a 27 éves Evan segít neki. A Guardian értesülései szerint az egész Kyle ötlete volt, a közösségi oldalakon való részvételt pedig Evan koordinálja. Mindenhol jelen vannak, Twitteren, Facebookon, Tumblren, Google Pluszon, SoundCloudon, YouTube-on, sőt Hadfield adta a Reddit egyik legélvezetesebb élő interjúját. Evan Hadfield így fogalmazta meg apja hitvallását: „apa szerette volna, ha az emberek az űrhajósok életének igazi oldalát is megismerhetik, és az internet segítségével terjeszthetik ezt a tudást”. Olyan emberek figyelmét szeretné felkelteni tevékenységével, akiket amúgy nem érdekel az űrkutatás és az űrprogram.

Chris Hadfield májusban tér vissza a Földre, addig még több ezer képet, videót és hangot szeretne megosztani a világról.

Rovatok