Index Vakbarát Hírportál

Az űrállomáson mindenki lenyeli a fogkrémet

2013. április 3., szerda 08:42

Chris Hadfield, a Nemzetközi Űrállomás kanadai parancsnoka egy újabb, eddig megválaszolatlan talányról rántotta le a leplet legújabb videójában. Az internetet és a közösségi médiát profi módon használó Hadfield számos remek projektje után most azt mutatta meg, hogyan mosnak fogat az űrhajósok az ISS fedélzetén.

A folyamat nagy része megegyezik a földi gravitációban megszokott lépésekkel, bár a súlytalanság miatt már a fogkefe bevizezése sem hétköznapi mutatvány. A sikálás közben nincs nagy trükk, azonban a befejezés tartogat meglepetéseket.

Hadfield ugyanis nem kiköpi a víz, a fogkrém, a nyál és a lemosott lepedék keverékét, hanem egyszerűen lenyeli. „Nem lesz semmi bajod tőle, és mégis hova máshova köpjem, egy rongyba? Akkor meg egy koszos rongyom lenne, amivel nem tudnék mit kezdeni.” Magyarázza az űrhajós a videóban. Amikor már azt hinnénk, nem lehet rosszabb, az is kiderül, hogy a fogkefe tisztítása sem úgy megy, ahogy a szüleink tanították. Hadfield egy újabb adag vizet vesz a szájába, amivel a fogkefét is bevizezi, majd az egészet a sörték közül kiszippantva újra lenyeli.

Nem ez az első alkalom, hogy a bajszos kanadai az ISS mindennapjaiba avatja be a nézőket, csinált már videót az űrbéli körömvágásról és kézmosásról is. Magyar rajongóinak nagy részét akkor szerezte, amikor Twitteren nemcsak az éjjeli Budapestről készített képet tette ki, de távoli magyar rokonait is üdvözölte.

Rovatok