Index Vakbarát Hírportál

Erre költ el a NASA 17 milliárd dollárt

2013. április 11., csütörtök 09:17

A NASA közzétette a 2014-es költségvetésére alapozott terveit a közeljövő tudományos kísérleteiről és expedícióiról. A legnagyobb újdonság a pár napja bejelentett aszteroidabefogási terv részletezése, amihez egy animációt is bemutatott az űrhivatal.

Obama elnök még 2010-ben jelölte ki az űrügynökségnek az új kutatási irányokat az űrsiklóflotta nyugdíjazása utáni időkre, és ebben szerepelt legfontosabb mérföldkőként, hogy 2025-re emberes expedíciót kell küldeni egy aszteroidához. Ennek a tervnek a része egy kisebb aszteroida meglasszózása és Hold mellé vontatása, hogy gyakorolni tudjanak rajta az űrhajósok, illetve meg tudják vizsgálni a kőzetet, minden eddiginél közelebbről és aprólékosabban. Ehhez egy teljesen új típusú robotűrhajót fejleszt és épít meg a NASA.

Az űrhivatal 2014-es költségvetése egyébként 17,7 milliárd dollár, ami azt jelenti, hogy a tavalyi, több mint egymilliárdos megszorítás után az amerikai kormány jövőre újra a 2012-es szintre emeli az űrkutatás finanszírozását (pontosabban majdnem arra a szintre, 50 millióval marad el tőle a jövő évi büdzsé).

Az aszteroida-lasszózó projektre összesen 2,6 milliárd dollárt különítenek el a NASA pénzéből, ebből jövőre az előkészítési munkálatokra egyelőre csak 105 millió jut. A tervek szerint egy 500 tonnás, nagyjából 7 méteres űrsziklát próbálnak majd elkapni egy robotűrhajóval.

Új űrhajó, űj űrteleszkóp

A legnagyobb összeg a NASA költségvetéséből az űrsiklók utódjának szánt Orion űrhajó fejlesztésére megy, 2,7 milliárd dollár – ez azonban még mindig kevesebb, mint a 2012-ben ráköltött 3 milliárdos összeg. A tavalyelőtti szinthez képest azonban több mint a duplájára nőtt az űrkutatásban, űrhajózásban érdekelt magáncégek finanszírozása, erre jövőre 821 millió dollárja lesz a NASA-nak.

A Curiosity Mars-járót is üzemeltető bolygóközi tudományos kutatások részlege 1,2 milliárdot kap, a Hubble utódjának szánt James Webb űrteleszkóp pedig 658 milliót – igaz, csak 2018-ra tervezik a fellövését. Az infravörös tartományban pásztázó távcső teljes számlája 8,8 milliárd körül fog jár majd, ami az eredeti tervek kétszeresét jelenti.

Rovatok