Index Vakbarát Hírportál

Összegyűlt a pénz a közösségi űrteleszkópra

2013. július 1., hétfő 10:26

A Planetary Resources egymillió dollárt akart összeszedni egy közösségi távcsőre, az Arkyd Telescopesra. Vasárnap zárult le a pénzgyűjtés a Kickstarteren, összesen 17614-en adtak kisebb-nagyobb összeget a projektbe, és 1,5 millió dollárt gyűjtöttek össze.

A Planetary Resources céget tavaly alapították, földközeli aszteroidákon bányászna nyersanyagokat. A fejlesztés költségeinek a fedezésére elsősorban nyersanyagban gazdag aszteroidákat céloznak meg. Az első űrhajót huszonnégy hónapon belül szeretnék elindítani, ez lenne a Föld körüli pályán mozgó teleszkóp, amellyel azonosítani és kategorizálni lehetne az aszteroidákat. Az Arkyd a néhány ezer aszteroidából kiszűrné a bányászatra alkalmasokat.

A cég Kickstarteren kezdett el pénzt gyűjteni a teleszkópra május végén, alig egy hónap kellett a másfélmillió dollár összegyűjtéséhez. A Planetary Reasources nem feltétlenül szorult rá a közösségi pénzre, hiszen olyanok finanszírozzák a projektet, mint Larry Page, a Google vezérigazgatója, Ross Perot, a Hillwood igazgatója, Eric Schmidt, a Google volt vezérigazgatója, Ram Shiram, a Sherpalo alapítója, a Google igazgatósági tagja, Charles Simonyi.

A kampányt inkább az emberek figyelmének felkeltésére használták, a cég honlapján fel lehet iratkozni hírlevelekre, de azt is meg lehet adni, hogyan szeretnénk segíteni a projektet. A céget nagyon sokan keresték meg, hogyan tudnának segíteni, részt venni a projektben, a kickstarteres pénzgyűjtés is emiatt van, hiszen maga a távcső drágább lesz, az összegyűjtött pénzből az űrbe juttatást finanszírozzák.

A távcsövet a cég mérnökei építik, ők egyébként volt NASA-alkalmazottak, nagyobb IT-cégek mérnökei, többen részt vettek korábbi nagy űrteleszkópos projektekben. Az Arkyd űrtávcső pályára állítása után hozzáférhető lesz a nagyközönségnek is, diákok, amatőrök, kutatók is használhatják majd csillagászati megfigyelésekre. Azok például, akik 99 dollárt fizettek be Kickstarteren, öt percet kapnak saját kutatásaikra.

A cég az összegyűjtött pénz függvényében vállalt be plusz funkciókat a projekthez, egymillió dollárnál az űrbe juttatást vállalta, 1,2 milliónál már kétszeres sebességű adattovábbítást ígértek, 1,4 milliónál a támogatók saját fényképet kaphatnak a távcsővel, 1,5 milliónál már lehetővé tették a saját kutatásokat. Ha elérték volna az 1,9 milliót, akkor közeli csillagok körül keringő bolygókat is kutattak volna, de ez most elmarad.

A Planetary Resources több űrtávcsövet szeretne Föld körüli pályára állítani 2015 nyarára.

Rovatok