Index Vakbarát Hírportál

Pokoli folyó és kutya is van már az égen

2013. július 3., szerda 10:41

A Kerberos és a Styx nevet kapta a Naprendszer peremén keringő Pluto kisbolygó két parányi holdja – jelentette be kedden a kaliforniai székhelyű Seti Intézet a Nemzetközi Csillagászati Unió döntését. Mindkét név a görög mitológiából származik: Styx az élők és a holtak birodalmát elválasztó határfolyó, Kerberosz a háromfejű kutyának a neve, amely az alvilág kapuját őrizte.

A neveket az év elején internetes szavazással lehetett kiválasztani. A szavazáson azonban nem ez a két név győzedelmeskedett, csak a második és harmadik helyre kerültek. A legtöbb szavazatot a római mitológia tűz istenének, Vulcanusnak a nevéből származó Vulcan kapta, amelyet az Enterprise csillaghajó James T. Kirk kapitányaként ismertté vált William Shatner színész javasolt, és a sorozat több tízezer rajongója támogatott. A végső döntést a névadásról a Nemzetközi Csillagászati Unió hozta meg, amely nem támogatta a Vulcan nevet, arra hivatkozva, hogy a csillagászatban már foglalt ez a név, és a Plutónak nincs köze a római mitológia istenéhez.

A Plutónak öt holdja van, háromnak már volt neve, az egyik Charonnak, az alvilág révészének a nevét viseli; egy másikat Nüxről, az éjszaka istennőjéről nevezték el; a harmadik a mitológiai vízi kígyó, Hidra után kapta a nevét.

A két most elnevezett hold, amelyeket az utóbbi években fedeztek fel, eddig a P4 és a P5 jelölésre hallgattak. Átmérőjük 24-32 kilométer.

A Pluto sokáig bolygónak minősült, 2006-ban azonban a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) prágai konferenciáján részt vevő csillagászok úgy döntöttek, hogy az 1930-ban felfedezett égitest nem bolygó többé, hanem csupán kisbolygó.

Rovatok