Index Vakbarát Hírportál

Invazív hangyák fenygetik a világot

2013. augusztus 14., szerda 11:04

Sokkal komolyabb problémát jelentenek az invazív hangyafajok, mint korábban gondolták. Egy spanyol kutatócsoport szerint jóval nagyobb számban terjedtek el a világon, az emberek tudtukon kívül hajókkal szállították őket új kontinensekre. Az új helyeken aztán kolóniákat alapítottak, és ezzel veszélyeztetik a helyi élővilágot.

Veronica Miravete, a spanyol Gerona Egyetem kutatója szerint kis méretük miatt ezeket a hangyákat dobozokkal, konténerekkel viszik keresztül az óceánokon fákkal, földdel, gyümölcsökkel és egyéb növényekkel együtt.

A kutatócsoport Hollandiában, az Egyesült Államokban és Új-Zélandon vizsgált hangyákat. Számításaik szerint összesen 768 féle hangyafajt terjesztettek el a világon kereskedelmi útvonalakon. Ezekből több mint hatszáz faj alapított új kolóniát.

A helyileg idegen állatfajok nem mindig okoznak gondot, az invazív hangyafajok azonban a lehető legrosszabb betolakodók. Európában például az agresszív argentin hangyák alapítottak megakolóniákat, lenyomva néhány helyi fajt. Ez persze átalakítja a helyi élővilágot is.

Az Egyesült Államokban a dél-amerikai hangyák okoznak gondot, sokszor még az elektromos kábeleket is átrágják. A tűzhangyák terjedése azért kellemetlen, mert elég fájdalmas a csípésük.

A kutatók szerint valamit tenni kell az invazív hangyafajok terjedése ellen. De azt elismerik, hogy ha egy ilyen hangyafaj egyszer megtelepszik egy új környezetben, nagyon nehéz kiszorítani onnan.

Rovatok