Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták az izotóptolvajokat

2013. december 12., csütörtök 09:20

Letartóztattak hat, valószínűleg sértetlen gyanúsítottat, akik részt vehettek a radioaktív kobalt-60 izotópot szállító mexikói kamion elrablásában. A radioaktív forrást később megtalálták, viszont eltávolították védőpajzsát. Öt napja arról szóltak a hírek, hogy megtalálták a tolvajokat, akik közül legalább egyet sugárzás ért. Egyelőre nem tudni, a hatóságok miért beszélnek most hat, de egészséges emberről.

A rablás múlt hétfőn történt, az izotópot pénteken találták meg. A szállítmány eredetileg egy radioaktívhulladék-lerakóba tartott a kiselejtezett izotópforrással, amikor fegyveresek támadtak a sofőrre, aki azért állt meg a benzinkúton, mert aludni szeretett volna kicsit.

A gyanúsított, 16 és 38 év közötti hat férfit a mexikói rendőrség a kamion ellopásának gyanúja miatt tartóztatta le. Mindegyiküket kórházba szállították kivizsgálásra, azonban egyikük sem szenvedett el nagy mennyiségű radioaktív sugárzást. 

A NAÜ a legveszélyesebb sugárzási kategóriába sorolja a kobalt 60-as izotópot. Az ellopott forrás 111 terabecquerel aktivitású, ami tíz a tizennegyediken bomlást jelent másodpercenként, azaz nagy számú, nagy energiájú gamma-részecskét bocsát ki, amelyek közelről erősen károsítják a szervezetet. Egy ilyen forrás közelében akár pár perc alatt is halálos dózist lehet kapni.

Nem először fordult elő Mexikóban, hogy konkrétan kobalt-60-at raboltak: a nyolcvanas években az amerikai határ melletti csővezetékekben találtak újrahasznosított, radioaktív rudakat. Az eset nemzetközi egészségügyi pánikot okozott. Világszerte pedig ijesztően gyakran hagynak el a gazdáik radioaktív izotópokat: 1984 óta mintegy 15 dokumentált eset történt.

Iparban és gyógyításhoz

A kobalt-60 sugárforrások gyakran olyan alkalmazásokra készülnek, ahol nagy aktivitásra van szükség. Az iparban folyadékszint-mérőkhöz, vastagságmérő eszközökhöz, valamint fűszerek, élelmiszerek, orvosi eszközök sterilizálására használnak kobalt forrásokat. Az általa kibocsátott erős gamma-sugarak megölik a baktériumokat és egyéb kórokozókat, anélkül, hogy kárt tennének a termékben, vagy radioaktívvá változtatnák azt. Az eljárást hideg pasztörizálásnak hívják.

A kobalt-60-at ipari radiográfiára is használják: ez hasonlít a röntgensugárzásra, a fémalkatrészek szerkezeti hibáit vizsgálják vele. Korábban orvosi besugárzásokra is használtak ilyen eszközöket, jelentőségük az orvoslásban csökken a részecskegyorsítók terjedésével.

Rovatok