Index Vakbarát Hírportál

Ezért volt merevedése Tutanhamonnak

2014. január 15., szerda 16:59 | aznap frissítve

Egy elmélet szerint Tutanhamon napimádó apja tehet róla, hogy a korán elhunyt egyiptomi fáraót fekete, ragacsos balzsammal tartósították, és merev hímtaggal temették el.

Tutanhamon, az ókori egyiptomi fáraó már több mint háromezer éve halott, de a régészek még ma sem tudják, pontosan mi okozhatta a korai halálát. Egyesek azt mondják, a szétroncsolódótt szíve, mások szerint egy víziló végzett vele, megint mások szerint csonttöréssel kombinált malária, illetve harciszekérbaleset miatt halt meg.

Az sem világos, miért rontották el a balzsamozását: az olajok túladagolása miatt a testre tekert pólyák a levegő nedvességére reagálva elszenesedtek, és az így képződött ragacsos anyag a szarkofághoz ragasztotta a múmiát. Mivel a szarkofágban akár 200 fok is lehetett, a fáraót tulajdonképpen háromezer éven át főzték tartósítószerben.

Lehet, hogy ez viszont nem a balzsamozók hibája volt. Egy új elmélet erre is magyarázatot ad, ahogy arra is, hogy miért zárt be a testével 90 fokos szöget a fáraó pénisze.

Die Hard

Az NBC News idézte a Études et Travaux-ban megjelent tanulmányt, amit az egyiptológus Salima Ikram írt a témáról.

Ikram szerint Tutanhamon erekciója és a temetéskor tapasztalható egyéb anomáliák nem a rossz balzsamozás következményei; így akarták elérni, hogy a fáraó minél jobban hasonlítson Oziriszre, az alvilág urára. Az álló hímvessző Ozirisz megújuló erejét szimbolizálja, és a ragacsos fekete folyadék is azt a célt szolgálhatta, hogy Tutanhamon minél jobban hasonlítson az istenre.

Az ötlet egy vallási forradalom ellenforradalmából is eredhetett. Ikram szerint Ehnaton, akiről úgy vélik, Tutanhamon apja lehetett, csak egy istent ismert el: Atont, a napistent. Emiatt még a többi isten szobrát is leromboltatta. Tutanhamon viszont megpróbálta visszaállítani a régi rendet, a többistenhitű Egyiptomot; talán ez volt az oka, hogy Oziriszhez hasonló külsővel temették el.

Rovatok