Index Vakbarát Hírportál

Ma lezuhan egy orosz műhold

2014. február 16., vasárnap 18:42 | aznap frissítve

Vasárnap lép be a Föld légkörébe az orosz Kozmosz-1220 nevű használaton kívüli katonai műhold, írja a Guardian. A három tonnás műhold nagy része el fog égni a légkörben, de tudósok szerint néhány darab biztosan eléri majd a Föld felszínét. Nem valószínű viszont, hogy ezek bárkit is eltalálnának.

A műhold irányítás nélkül hullik vissza, ezért elvileg akárhol becsapódhat, a legvalószínűbb mégis az, hogy a Csendes Óceánba hullik a műhold. Nagyon kicsi az esélye, hogy a darabok emberek által lakott területen érnének földet, hiszen a Föld felszínének eleve 71 százaléka víz, ahol nem lakik senki. Egy 2005-ös kutatás szerint pedig a szárazföldnek nagyjából három százalékát (a Föld teljes felszínének 0,87 százalékát) borítják városok, tehát ezek alapján is nagyon kicsi az esélye, hogy lakott területre hullanának a műhold darabjai.

Egy korábbi műhold lezuhanásakor mondta az európai űrügynökség űrszeméttel foglalkozó vezetője, hogy „az űrkutatás elmúlt 56 évében 15 ezer tonnányi ember alkotta tárgy hullott már vissza a Földre, anélkül hogy bárkinek is sérülést okoztak volna."

Rovatok