Index Vakbarát Hírportál

Tesztre kész a világ legbrutálisabb rakétája

2014. március 13., csütörtök 11:17

Elon Musk, az űrkutatással foglalkozó SpaceX vezérigazgatója úgy tervezi, hogy még idén elvégzik az első tesztindítást a cég új rakétájával, a Falcon Heavyvel. Ilyen brutális teljesítményű szörnyeteget a világ még nem látott: méretében és teljesítményében a legnagyobbakkal vetekszik, és akár a Marsig is el tud jutni.

Csak egy rakéta van, ami méreteiben vetekedhet a Falcon Heavyvel: a NASA Saturn-V hordozórakétája. Ezt használták az Apollo- és Skylab-missziók során, 1966-tól 1973-ig.

Mintha 15 Boeinget kötnének össze

A Falcon Heavy kicsit hasonlít a SpaceX Falcon 9 típusú rakétáihoz, de a Heavy úgy fest, mintha két másik Falcon rakéta lenne az oldalához rögzítve. A teljesítménye viszont hátborzongató: olyan tolóereje van, mint 15, egymáshoz csatolt, teljes gázzal hajtott Boeing 747-esnek.

A rakéta igazi óriás lesz: 69 méter magas, a tömege 1400 tonna. Az első fokozatban mindhárom Falcon 9-es rakétaegység üzemel. Második fokozatban leválik a két szélső, és a középső viszi tovább a rakományt. A Falcon Heavy hagyományos rakétaüzemanyagot, azaz RP-1 osztályú kerozint és cseppfolyós oxigént használ üzemanyagként.

A Heavy 53 tonnányi rakományt tud alacsony Föld körüli pályára juttatni, illetve 13 tonnát vihet magával a Marsig. A rakéta elméletben arra is képes, hogy egy utasokkal, üzemanyaggal és csomagokkal teletöltött Boeing 747-est a világűrbe juttasson. És ha már az elméleti képességeknél tartunk, nézzünk meg egy videót arról, hogy milyen lesz, ha végre fellövik ezt a szörnyet:

A világ legerősebb rakétája

A SpaceX következő Falcon 9 rakétáját március 16-án indítják a Nemzetközi Űrállomásra.

Rovatok