Index Vakbarát Hírportál

Kikötött a Szojuz a Nemzetközi Űrállomáson

2014. március 28., péntek 06:36

Az eredeti tervhez képest kétnapos késéssel, de az új tervnek megfelelően kikötö–tt a Szojuz űrhajó péntek hajnalban a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). Ezzel ismét hatfős, vagyis teljes a létszáma a kutatóállomás személyzetének.

A kazahsztáni Bajkonurból szerda hajnalban felbocsátott űrhajó pozícióját egyelőre meghatározatlan hiba miatt nem tudták időben az űrállomás pályájához igazítani, ezért a rövidített, hatórás dokkolási program helyett a régi szerint, a felbocsátás után két nappal végezték el a műveletet.

A vizsgálat még folyik, de az első elemzések alapján azt gondolják a szakemberek, hogy az űrhajó keringési pályája egy fokkal eltért az űrállomásétól, és emiatt a Szojuz számítógépei automatikusan leállították az irányító hajtóműveket – idézte az MTI Rob Naviast, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) hírmagyarázóját, aki a dokkolás tévés közvetítésében beszélt erről.

Vlagyimir Szolovjov, az ISS illetékese szerint bizonyos körülmények rendkívül ritka egybeesése okozott zavart a szerdán felbocsátott Szojuz űrhajó programjában. „A ballisztika, a fényárnyékos helyzet, egyes jeladók működése, a gyors üzemmód és egy nagyon csekély impulzus, a kis fordulási szögek rendkívüli ritka egybeesése” okozott zavart a Szojuz működésében – fogalmazott Szolovjov, aki szerint ez nem is mondható zavarnak, hanem inkább egyfajta „orientációs bizonytalanságnak” lehetne nevezni.

A hiba után az űrhajó csütörtök hajnalban sikeresen végrehajtotta a dokkolás előtt szükséges pályamódosítást.

Rovatok