Index Vakbarát Hírportál

Nem is olyan fejlett az ember

2014. április 17., csütörtök 15:48

Hajlamosak vagyunk úgy gondolni magunkra, az emberi fajra, mintha az evolúció gyöngyszeme lennénk, pedig nemcsak hogy a Föld túlterhelésével okozhatjuk saját pusztulásunkat, de még a testünk sem tudott rendesen alkalmazkodni a modern élethez - írja a Popular Science.

Már az is csoda, hogy világra tudunk jönni, mert a szülőcsatorna átmérője nem kimondottan a mai eszes bébik a nagyméretű koponyájára lett belőve. A szülés kockázatosabb, mint bármelyik másik emberszabásúnál. Egyetlen szerencsénk, hogy a nagy eszünkkel ki tudtuk alakítani olyan intézményeket, amelyek közbeavatkoznak probléma esetén. Az biztos, hogy a szülőcsatorna mérete nem nagyon fog megváltozni, mert az a két lábon járás rovására menne.

Ha már szóba került a járás, vessünk egy pillantást azokra a félretervezett lábakra is. A fára mászásnál még jól jött, hogy ilyen sok darabból állnak, de minden egyes extra alkatrész csak a kificamodás és szakadás veszélyét növeli.

Felesleges anyagok

Fejlődéstörténetünk kezdetén még jól jött a sok energiát biztosító kalóriagazdag táplálkozás, de aki a mai mozgásszegény életet végtelen zabálással kombinálja, az előbb vagy utóbb nem fog beférni a liftbe, és a harmadik emelet lépcsőfordulójában fog szívinfarktust kapni. Az emésztőrendszer gyors átalakulására ne számítsunk: a tehenek háziasítása után 9000 évnek kellett eltelnie, hogy a populáció 90 százaléka meg tudja emészteni a tejtermékeket.

Közben az immunrendszerünk is túlreagálja a dolgokat: egészen ártalmatlan dolgok ellen küzd. Egyes feltételezések szerint ez is oka lehet annak, hogy ilyen gyakori az autoimmun betegség és az allergia - írja a lap.

Rovatok