Index Vakbarát Hírportál

Önök szerint csodálatos lesz a jövőnk

2014. április 19., szombat 10:27

Cikksorozatunk első részében Michio Kaku világhírű elméleti fizikus, a húrelmélet egyik atyjának elképzelései nyomán vázoltuk fel, milyen lehet a nem túl távoli jövőnk. A második részben azt mutattuk be, hogy az elmúlt évszázadban hogyan képzelték jelenünket, vagyis a kétezres éveket.

Azt kértük olvasóinktól, hogy küldjék el nekünk, hogyan látják a jövőt, milyen találmányok, felfedezések segítik életünket. A nagy kérdés, hogy a posztapokaliptikus Mad Maxre vagy a Jetsons optimista és gondtalan jövőt ígérő rajzfilmsorozatra hasonlít-e a jövőnk? Olvasóink inkább utóbbiban reménykednek.

Sok levelet kaptunk, amelyekben olvasóink hosszabb-rövidebb írásokban foglalták össze gondolataikat. Kezdjük a közeli jövővel, amit nagyobb fantázia nélkül is el tudunk képzelni, főleg azért, mert már láthatjuk jeleit. A technológiai fejlődés hatására egyre több munkafolyamatot vesznek át automaták és gépek, az emberi erő és alacsony kvalitású munkák sorra lecserélődnek, mivel a túlfejlett robotok is modulszerűen és olcsón használhatók lesznek.

Szép új világ

Abban szinte mindenki egyetért, hogy a járművek önjárók lesznek, ehhez nem is kell nagy jóstehetség, hiszen az első ilyen járműveken már évek óta dolgoznak. Emiatt megváltozik a közlekedés jellege is, például nem lesz szükség közlekedési rendőrre, baleseti helyszínelőkre. Egy idő után a közlekedés áttevődik a föld alá és a levegőbe. Először a belvárosokban tűnnek el az aszfaltutak, később már a teljes városokból.

Új korszakot fog megnyitni az olcsó energia korszaka, amely elsősorban napenergiára, esetleg a fúziós energiára fog alapozódni. Ezzel megszűnik az energiaéhség is. Sokan látják úgy, hogy a technika szinte minden téren vihar előtti csend állapotában van. Mindenhol van csendes és folyamatos fejlődés és fejlesztés, de az igazán nagy robbanások még csak ezután következnek.

Nagyon sokan teszik magukévá John Lennon utópisztikus világképét, a határok nélküli világról. A jövőben a felgyorsult migráció, vegyes házasságok következtében a nemzetállamok egyre inkább elhalványulnak. Megszűnnek az országok, egyetlen globális piac jön létre, egyetlen decentralizált pénznem marad fenn, amelynek értéke mindenhol azonos lesz. Ezzel az állam is megszűnik, minden szolgáltatás (még a egészségügy, oktatás, rendőrség is) piaci alapon működik. Érdekes, hogy ennek ellenére igazságos világot képzelnek el, ahol nincsenek kirívóan gazdagok és kirívóan szegények sem.

Messze még az űrutazás

Érdekes jelenség, hogy a közeli jövőt nézve nagyon optimisták olvasóink, számtalan olyan találmányt sorolnak fel, amely jobbá teszi életünket. Amikor azonban az űrkutatásra, űrutazásra terelődik a szó, hirtelen elvesztik optimizmusukat. Az általános vélekedés, hogy bár egyre jobban megismerjük a minket körülvevő világot, még évszázadokat, vagy akár évezredeket is várnunk kell ahhoz, hogy távoli bolygókra utazzunk. Ha egyáltalán képesek leszünk kifejleszteni ennek módját.

Nem ilyen pesszimisták akkor, amikor a genetikáról és biológiáról kell jósolni. Olvasóink azt gondolják, hogy a genetika fejlődésével egyre több lesz a beavatkozás az emberi génekben is, betegségek, deviáns viselkedések szűnnek meg, megállítják az öregedést. Az egyes érzékszervek mesterségesre cserélhetők lesznek, így jobb (akár éjjel-) látást, jobb hallást és szaglást elérve. Mesterségesen lehet majd emlékeket beültetni, így több éves tanulás eredményét lehet napok alatt elérni.

Csak praktikusan

Valaki praktikus szempontok alapján közelíti meg a jövőt, egyik olvasónk az utazást és az alvást érzi időveszteségnek, emiatt itt vár fejlődést a közeljövőben. A közlekedést viszonylag egyszerűen megoldhatónak tarja, a filmekből is jól ismert kisebb alapterületű, gyorsabb járművekkel és megállás nélküli útvonalakkal (alul- és felüljáró, több síkban történő közlekedés) lehetne gyorsítani. Az alvás már nehezebb dió, mert ahhoz, hogy gyorsítsuk, ismernünk kellene működését.

Szerinte egy második felvilágosodást élünk, "az internet, a Wikipédia, a mindenhol jelenlévő privát kamerák (mobiltelefonok), de talán még a netes mémek is bemutatják a világot az összes embernek, és egyszerre meg is nyugtatja, hogy a világ nem olyan ijesztő, mint ahogy eddig féltél tőle, máshol is olyanok az emberek, mint te".

Pusztulás és világvége

És persze vannak pesszimisták is, akik egy Mad Max-szerű jövőt képzelnek el, ahol "a globális felmelegedés, a földi biológiai rendszerek tönkretétele és az energiaválság miatt praktikus okokból pedig nem légdeszkaval, meg űrhajókkal fogunk járni, hanem inkább puskával a kúthoz".

Mások szerint "jó lesz, ha képesek leszünk túlélni az elkövetkező néhány évszázadot nagyobb összeomlás nélkül". A fizikusok, az elméleti szakemberek, meg akik el vannak varázsolva a mai technikától, meg hajlamosak eléggé egyoldalúan látni a dolgokat, hallhatjuk a figyelmeztetést.

Rovatok