Index Vakbarát Hírportál

Ha szomorú, inkább ne egyen lónyugtatót

2014. június 23., hétfő 13:22

Egészségügyi szakértők egy csoportja szerint nem kéne egymillió fontot költeni egy kísérleti projektre, amiben elektrokonvulzív terápiával és a betiltott drognak számító ketaminnal próbálnak depressziós betegeket gyógyítani – írja a Guardian.

Az új eljárást többen kritizálták, mivel nem hiszik, hogy a program – amit a Egészségügyi Kutatások Nemzeti Intézete is támogat – valóban hatásos lenne.

A fő aggályok:

A résztvevőknek azt mondták, a ketaminról azt feltételezik, hogy az ECT-vel kombinálva hangulatjavító hatása lehet, de az egyes kezelési módok hatékonyságára utaló bizonyítékok megkérdőjelezhetők, akárcsak a kombinált terápia hatékonysága.

– mondta John Read, a Liverpooli Egyetem Pszichológiai Intézetének professzora.

Az is a ketamin antidepresszánsként való használata ellen szól, hogy a szerhasználók többsége a ketamintól gyakran teljesen elveszíti a testérzetét. Több esetről is beszámoltak, amikor a ketaminfogyasztók átsétáltak a csukott üvegajtókon, de meg sem érezték. Ha viszont valaki depressziósan átsétál egy üvegajtón, és utána még elektrosokkal kezelik az agyát, valószínűleg nagyon szomorúbb lesz.

Maga az ötlet, hogy pszichoaktív szereket használjanak a depresszió gyógyítására, nem új. Egy svájci kutatócsoport már évekkel ezelőtt publikált egy tanulmányt, amiben azt írták, az LSD, a ketamin, illetve a varázsgomba hatóanyaga, a pszilocibin hatékonyan és mellékhatások nélkül alkalmazható lenne depresszió, krónikus fájdalom, súlyos szorongás vagy OCD kezelésére.

Rovatok