Index Vakbarát Hírportál

Nyugodtan fürödjön a Balatonban

2014. június 24., kedd 09:37 | aznap frissítve

Egyelőre nincs pontos információ azzal kapcsolatban, hogy mi okozott súlyos vírusfertőzést a hétvégén Balatonfüreden megrendezett úszóverseny résztvevőinél. A Veszprém Megyei Kormányhivatal közleménye szerint a hivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének szakemberei vízmintát vettek a versenyhelyszínen, illetve a VMKH Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának munkatársai az érintett vendéglátóhelyeken folytattak ellenőrzést.

A VMKH munkatársai szerint minden további kérdéssel kapcsolatban fontos, hogy a minták feldolgozása után megjöjjenek az első vizsgálati eredmények, amik alapján ki lehet majd deríteni, hogy valóban a Balaton vízminőségével, a közelmúltban tapasztalt halpusztulással kapcsolatosak-e a megbetegedések, vagy valami más áll a fertőzés hátterében.

Egy névtelenséget kérő forrásunk szerint az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a vírusos megbetegedésekért általában nem a tó vízminősége a felelős. Nagyjából egy évvel ezelőtt is volt egy kalicivírus által okozott esetsorozat, akkor szintén Balatonfüreden negyven gyerek jelentkezett a város orvosi ügyeletén. Az akkor indított vizsgálat azt állapította meg, hogy a vizsgált fürdőhelyek egyikénél sem találták meg a fertőzés forrását, ráadásul a tó vízminőségével kapcsolatos mérések akkor is folyamatosan kiváló eredményeket mutattak.

A Füred TV-nek a mostani esettel kapcsolatban nyilatkozó limnológusok szerint a Balatonba szennyvíz sem kerül, mióta a tavat körülcsatornázták, így a legvalószínűbb forrás egy lokális kalicivírus lehet, amit valahol a parton kaptak el a versenyzők, vagyis a vírus nem úszás közben került a szervezetükbe. Ezt támasztja alá az is, hogy a strandon mások is fürödtek, de ők nem betegedtek meg. 

A tévének nyilatkozó szakember szerint egy ilyen esetet a kalicihez hasonló, agresszív vírusok esetében már egyetlen fertőzött ember is okozhat.

A szakemberek szerint véglegeset csak az egy-két napon belül megjelenő eredmények alapján lehet mondani, de egyelőre nem javasolják, hogy bárki elhalassza vagy lemondja a mostanában tervezett balatoni nyaralását. A VMKH sajtóközleményének utolsó mondata arról biztosít mindenkit, hogy a Balaton vízminősége Balatonfürednél a június 17-i hatósági vízminta vizsgálatai alapján kiváló, fürdésre alkalmas volt. Ugyanakkor az is igaz, hogy a természetes vizekből vett minták vizsgálata bizonyos szempontból hasonlít a meteorológiához: ahogy azt egy korábbi cikkünkben az ilyen elemzésekre szakosodott Wessling Hungary Kft. szakértője elmondta, a minták kizárólag a mintavétel pillanatára jellemzőek, pontos tapasztalatokat leginkább csak utólag lehet levonni, és az előrejelzés csak igen korlátozottan és igen rövid időtávra lehetséges.

A kalici rendkívül fertőző, gyors lefolyású, hányással és hasmenéssel járó betegséget okozó vírus, ami főleg zárt közösségben terjed. A fertőzést érintés útján, vagyis egy rosszul megmosott kézzel is át lehet adni. A betegség nem jár súlyos következményekkel, de főleg a gyerekek esetében fontos, hogy megakadályozzuk a hányás és a hasmenés következtében kialakuló folyadék- és elektrolithiányt. A betegség három nap alatt magától is elmúlik, az emberi szervezet egy enzimje ugyanis képes a kalicivírus elpusztítására. Fontos, hogy emellett a hányást és a hasmenést se csillapítsuk, a vírus ugyanis így ürül a szervezetből.

Nem a halpusztulás okozta

A Balaton ökológiai állapota és vízminősége egyaránt kiváló – jelentette ki a Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Intézetének hidrobotanikai osztályvezetője kedden a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. Présing Mátyás ugyanakkor kizárta a közvetlen összefüggést a halpusztulás és a Magyar Úszás Napját követő megbetegedések között, írja az MTI. A halpusztulás okait még vizsgálják.

A biológus elmondta, hogy legutóbb hétfőn, valamint két héttel korábban vettek vízmintát a Balatonból, és ökológiai szempontból mindkét alkalommal kifogástalannak bizonyult a víz. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy emberi egészséget veszélyeztető szennyezés nem juthatott a Balatonba a mintavétel és a verseny között eltelt két napban ezen a nagy, tömegek által látogatott partszakaszon – jegyezte meg. Présing Mátyás végül hangsúlyozta: mindenkit arra bátorít, hogy nyugodtan fürödjön a Balatonban.

Rovatok