Index Vakbarát Hírportál

Egyre több áldozata van az ebolának Nyugat-Afrikában

2014. július 2., szerda 00:51

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már 467 ebola okozta halálesetről tud Nyugat-Afrikában, ebből 68-at június 23-a után jegyeztek fel. Az utóbbi időkben mintegy húsz százalékkal emelkedett a megbetegedések száma, írja a BBC. Ez az eddigi a legkomolyabb járvány Guineában, Sierra Leonéban és Libériában.

A betegség gyógyíthatalan, a halálozási arány elérheti akár a 90 százalékot is. A lappangási idő kettő és huszonegy nap közé esik. A vírus a betegek testnedveivel – vizeletével, vérével, verejtékével és nyálával – terjed, így többségében az ápolásban és a temetkezésben segítőket betegíti meg. A betegség hirtelen jelentkező magas lázzal, fej-, szem- és hátfájással, valamint rossz közérzettel kezdődik, majd néhány nap múlva hányás, hasmenés és hasi fájdalom lép fel. A betegség kezdete után 4-7 nappal kiütések jelennek meg és vérzékenység jelentkezik.

A megbetegedések központja Guinea Guéckédou nevű régiója, ahol először észlelték a járványt még februárban.

Az egyre gyakoribb fertőzések miatt szerdán és csütörtökön tizenegy nyugat-afrikai ország egészségügyi minisztere találkozik majd és tárgyal Ghánában. A WHO drasztikus intézkedéseket tervez a járvány megfékezéséhez.

Rovatok