Index Vakbarát Hírportál

Új indián törzs jött elő a brazil őserdőből

2014. július 7., hétfő 11:25

A külvilággal korábban sosem érintkező bennszülött nép tagjai jöttek elő a brazíliai esőerdőből, hogy más, már régóta ismert indián törzsekkel vegyék fel a kapcsolatot. A lépésre valószínűleg azért szánták el magukat, mert a környéken megnőtt az illegális fakitermelés, ráadásul a perui határhoz közel a drogterjesztők útvonalai is keresztezhetik az eddig ismeretlen törzsek területeit.

A hír előzményét a Survival International nevű szervezet tette közzé még július másodikán. A szervezet szakemberei szerint az eddig elszigeteltségben élő embereket komoly veszély fenyegeti amiatt, hogy új területekre kell költözzenek: a fertőzéses betegségek sem kímélik majd őket,  és az új területeken már eleve ott élő emberek sem látják mindig szívesen az őserdőből felbukkanó, íjjal és bozótvágó késekkel felszerelt bennszülötteket.

José Carlos Meirelles, a brazil kormány indiánügyi hivatalának korábbi vezetője szerint valami komoly dolog kellett történjen, hogy a civilizációval korábban sosem érintkező indiánok ilyen nagy számban jelenjenek meg. A Survival International már egy ideje figyeli a bennszülöttek vándorlását, az elmúlt néhány hétben több tucat indián tűnt fel az Envira folyó mentén, és a kormányhivataloknak is feltűnt a törzsek vándorlása a közelmúltban felfedezett lábnyomok, átmeneti táborhelyek és az itt talált ételmaradékok miatt. Az eddig rejtőzködve élő indiánok a civilizációval már korábban ismeretséget kötő asháninka törzzsel vették fel a kapcsolatot.

A szakemberek szerint az új törzs tagjai valószínűleg Peruból érkeztek, de ennek az ő szempontjukból nincs jelentősége, hiszen a dzsungelben élő törzseknek nem sokat jelentenek az országhatárok. A Survival International épp ezért kéri Brazíliát és Perut, hogy együtt dolgozzanak a probléma megoldásán.

Nagyjából száz olyan törzs létezik a világon, akik még nem teremtettek kapcsolatot a külvilággal, közülük 85 él az Amazonas esőerdeiben Brazíliában és Peruban. A perui törvények tiltják, hogy az ország területén élő, nagyjából 15 elszigetelten élő törzzsel bárki is kapcsolatba lépjen. Ennek legfőbb oka a törzs tagjainak biztonsága.

A mostani eset nem példátlan, korábban egy a repülőre íjjal célzó törzsről készült kép is bejárta az internetet (bár erről kiderült, hogy átverés), és az Index is foglalkozott már a törzseket veszélyeztető körülményekkel.

Rovatok