Index Vakbarát Hírportál

2030-ra meglesz az AIDS ellenszere

2015. január 24., szombat 18:43

Bill Gates optimista kedvében van: miután szarból kipréselt vízzel oldaná meg a Földünk több pontján égető vízhiányt, most a Guardian szerint azt mondta a davosi Világgazdasági Fórumon: 2030-ra olyan erős megelőző védőoltásokat, illetve a már fertőzöttek számára olyan hatásos gyógyszereket fejlesztenek ki, melyek képesek legyőzni a HIV vírust.

Mindkét csoda karnyújtásnyi közelben van

A Microsoft alapítójaként a világ leggazdagabb embere - és egyben legnagyobb filantrópja - több tízmillió dollárt fektetett már az AIDS elleni harcba. Bill Gates feleségével közös alapítványa, a

Bill & Melinda Gates Foundation éves jelentésében arról az örömhírről is beszámolt, hogy a szub-szaharai övezetben a kezelésben részesülő HIV-fertőzöttek száma tavaly először haladta meg a friss fertőzésekét.

Gates hasonló optimizmussal nyilatkozott egy másik akut fenyegetés, a malária leküzdésének esélyeiről, mondván, ott még előrébb tartanak, mint az AIDS esetében. És ez igaz is, hiszen a GlaxoSmithKline 2014 júliusában indította meg a szabadalmi eljárást a malária elleni védőoltásra.

Rovatok