Index Vakbarát Hírportál

100 ezer eurót fizethet a német oltástagadó

2015. március 13., péntek 16:27

A német bíróság 100 ezer euró megfizetésére kötelezte Stefan Lanka oltásellenes biológust, akinek meggyőződése, hogy a kanyarót nem vírus okozza, hanem pszichoszomatikus eredetű betegség. A bíróság nem azért döntött így, mert a biológus veszélybe sodorja a neki hívő, és a védőoltást elutasító embereket, sőt a 100 ezer valójában nem is büntetés, hanem jutalom, amit Lanka maga ajánlott fel.

A biológus négy évvel ezelőtt a weboldalán hirdette ki, hogy 100 ezer eurót fizet annak, aki bebizonyítja, hogy a kanyarót vírus okozza. Lanka ezzel azt akarta demonstrálni, hogy mennyire biztos az igazában, és az azt alátámasztó "tényekben". A díjért egy német orvos, bizonyos David Barden jelentkezett, bizonyítékként az orvostudomány által az elmúlt pár évszázadban kitermelt szakirodalmat lobogtatva. Lanka ezt persze nem fogadta el, Barden pedig bíróság elé vitte az ügyet.

Négyévnyi pereskedés után a bíróság kimondta, hogy a tudományos bizonyítékokat akkor is el kell fogadnia Lankának, ha nem hisz bennük, és ki kell fizetnie a 100 ezer eurót. Lanka bejelentette hogy fellebbez, és továbbra is tartja, hogy a betegség lelki eredetű, az ember akkor lesz kanyarós, ha valamilyen trauma nagyon megviseli.

A kanyarót a védőoltásokkal az utóbbi évtizedekben sikerült erősen visszaszorítani az egész világon, a fejlett országokban pedig szinte teljesen eltörölni. 1980-ban a WHO adatai szerint még évi 2,6 millió ember halt bele a világon, míg 2013-ban már csak 96 ezer. Jelenleg világszerte a gyerekek 85%-a kap védőoltást kanyaró ellen, a tudomány szerint ennek köszönhető a halálesetek drasztikus csökkenése. Ha viszont Stefan Lanka elméletét tartjuk igaznak, azt kell hinnünk, hogy az elmúlt 35 évben 96%-kal csökkent a gyerekeket érő lelki traumák mennyisége a világon. Akárhogy is, a kanyaró mostanában vissza-visszatér a fejlett országokban is, ahol egyre nagyobb divat megtagadni a védőoltásokat.

Dr. Barden módszere a jutalom bezsebelésére egyébként nem új, a nyolcvanas években egészen hasonló módszerrel kaszált valaki 50 ezer dollárt egy holokauszttagadó szervezettől.

Rovatok