Index Vakbarát Hírportál

Mégse vontat el egy egész aszteroidát a NASA

2015. március 26., csütörtök 15:49

Módosította az aszteroida-eltérítő küldetését a NASA. Az Asteroid Redirect Mission (ARM) az eredeti elképzelés szerint abból állt volna, hogy elfognak egy egész aszteroidát, elvontatják, és Holdkörüli pályára állítják. A tervről már augusztusban megírtuk, hogy szakértők szerint is értelmetlen, mert nagyon drága és nem is hatékony.

Most az űrügynökség is belátta, hogy érdemes újragondolni a dolgot: a Holdkörüli pálya marad, de csak egy sziklát hoznak el az aszteroidról. 2020-ban indul majd egy legénység nélküli űrszonda, 2022-ben megérkezik a kiszemelt égitesthez, robotkarral felvesz egy sziklát, aztán néhány év alatt elvontatja az új helyére a Föld és a Hold közé. A három jelölt az Itokawa, a Bennu és a 2008 EV5 nev aszteroidák. Mindhárommal foglalkozott már a NASA, úgyhogy nem lesz teljesen ismeretlen a terep.

A következő lépés 2025-ben lesz, ekkor egy csapat asztronauta meglátogatja a Hold holdját, tanulmányozzák, és visszahoznak néhány mintát. A küldetés célja kettős. Egyrészt az aszteroida vizsgálatából sokat megtudhatunk a Naprendszer kialakulásáról. Másrészt a második fázisban a legénységet ugyanaz az Orion űrszonda fogja szállítani, amelyikkel a Marsraszállást is tervezi a NASA a 2030-as években.

Rovatok