Index Vakbarát Hírportál

Itt az első videó a kézropogtatásról belülről

2015. április 15., szerda 23:28

Először sikerült rögzíteni videón azt, ami az ember kezén belül történik, amikor a kezét ropogtatja. 

A New Sicentist által közölt korszakalkotó felvételt mágneses magrezonanciás képalkotással (MRI) készítették. A kanadai Alberta egyetemének munkatársai egy kötelet kötöttek a tesztalany ujjára, és lassan meghúzták, miközben MRI-vel világították át.

Eddig azt feltételezték, hogy az idegesítő roppanó hangot az adja ki, hogy a kézben lévő buborékok kipukkannak, de az új MRI-felvételekből az látszik, hogy az ízületeket elválasztó folyadékokban lévő légbuborékok változatlanok maradnak a kipattintás után is. 

Viszont arra is felhívják a figyelmet, hogy a roppanás előtt feltűnik egy rejtélyes villanás. A kutatók szerint ez azért lehet, mert a porcból valamilyen folyadék jön ki, ahogy az ízületnél növekszik a feszültség. 

A vizsgálatot végzők úgy vélik, ennél nagyobb felbontású képekre van szükség, hogy tökéletesen megértsék a hangjelenség valódi okát. De a hang mindenképpen abból adódik, hogy energia keletkezik, ami rezgést ad le a levegőbe - mondják.

Az ujjropogtatás az orvosok szerint nem káros, nem okoz elváltozást, sőt, egyeseknek még jót is tehet, erről bővebben itt olvashatnak.

Rovatok