Index Vakbarát Hírportál

Színes kép készült a Plútóról

2015. április 20., hétfő 17:23

114 millió kilométeres távolságból készült el az első színes kép a Plutóról és legnagyobb holdjáról, a Charonról. A történelmi jelentőségű felvételt a New Horizons nevű műhold készítette még április 9-én.

A New Horizons még 2006. január 19-én indult el a Földről, és a számítások szerint idén július 14-én repül majd el mellette. A szonda és a törpebolygó között alig 10 ezer kilométer lesz a távolság, az űreszköz majdnem 50 ezer kilométeres óránkénti sebességgel száguld majd el a Plútó mellett. A képekből az eddigi legrészletesebb, bizonyos esetekben akár pixelenkénti 7 kilométeres felbontású térkép készülhet majd el a törpebolygó és a Charon felszínéről. Mármint arról a részről, amit a tervezett pálya megfigyelési szakasza lehetővé tesz, mert például a Plútó északi féltekéjének egy része folyamatosan sötét lesz. A Plútó éjjeli oldalának fényképezését a Charonról visszavert fénysugarak fénye segíti majd.

A tömörített képek alig néhány nap alatt visszaérnek majd a Földre, a tömörítetlen, nagy felbontású felvételek viszont 9 hónapon át ömlenek majd folyamatosan a Deep Space Network hatalmas antennáin biztosított kapcsolaton keresztül. A tudományos célok között azonban nem csak a fotózás szerepel, a szonda a Plútó légkörét is vizsgálja majd, illetve a felszín kémiai összetételét is próbálják majd megállapítani. A másodlagos célok között szerepel a Charon légkörének vizsgálata (pontosabban egyáltalán annak megállapítása, hogy van-e a holdnak légköre), vagy például az, hogy a felszíni hőmérsékletet megmérjék a Plútón és a Charonon.

Érdekesség, hogy a Plútó még bolygó volt, mikor a New Horizons elindult, a Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) csak hét hónappal később, 2006 augusztusában nyilvánította törpebolygóvá (amúgy az épp mostanában fotózott Ceresszel együtt). A New Horizons-misszió képviselői komolyan lobbiznak a döntés megváltoztatásáért, tudományos szempontból nyilván jobban hangzik, ha egy kutatócsoport egy bolygót vizsgál, nem egy törpebolygót. Egyelőre azonban csak a nyomás nagy, az IAU nem tervezi a változtatást, az valószínűleg csak tovább kavarná a bolygók definíciója körüli káoszt.

Rovatok