Index Vakbarát Hírportál

Egy hónapra az űrben ragad három űrhajós

2015. május 13., szerda 08:12

Egy hónapot késik a Nemzetközi Űrállomás 43. expedíciójában szolgáló háromtagú legénység visszatérése, mert az orosz űrhivatal nagyjából ennyivel csúsztatja a következő három ember startját. Az ok a Progressz űrhajó egyelőre ismeretlen jellegű hibája, ami miatt a legutóbbi startnál nem sikerült a megfelelő pályára állítani az akkor csak élettelen terhet szállító űrhajót, és az pár hét után lezuhant.

A bejelentés szerint június elejéig biztosan az űrállomáson marad a Samantha Cristoforetti olasz, Terry Virts amerikai és Anton Skaplerov orosz űrhajós, nagyjából ennyi időre van szükség arra, hogy az oroszok átnézzék, mi miért történt a balsikerű indításkor.

Jelenleg hatan élnek a 400 kilométer magasan keringő űrállomás feldélzetén, és az amerikai, az európai és az orosz űrügynökségek szerint sem kell attól félni, hogy a csúszás bármilyen gondot okoz majd. A készletek bőven elegendőek ennél jóval hosszabb időre is.

Az űrhajósok például egészen biztosan örülnek az extra hónapnak, Cristoforetti például twitteres bejegyzésben örült az ajándéknak: a plusz egy hónap egyben azt is jelenti, hogy az első olasz űrhajósnőből a leghosszabb ideig, nagyjából 190 napig az űrben tartózkodó olasz űrhajós lesz belőle.

Looks like it's not time to get my spacesuit ready yet... what a present! #MoreTimeInSpace http://t.co/i26pwWu8Oo pic.twitter.com/HzSuRjFQpE

— Sam Cristoforetti (@AstroSamantha) May 12, 2015

Ha az európai csúcsteljesítményeket nézzük, az olasz űrhajósnő (aki gépészmérnök és vadászpilóta is egyben) valószínűleg minden idők harmadik leghosszabb, űrben töltött idővel rendelkezik majd, természetesen csak akkor, ha az orosz űrhajósokat nem számítjuk. 190 napnál hosszabb időt eddig csak két európai töltött az űrben: Frank De Winne belga űrhajós 198, André Kuipers holland űrhajós 203 napot volt fent. Ezek a számok az egyetlen küldetésben eltöltött időt mutatják, az abszolút rekord egy azóta már visszavonult németé: Thomas Reiter összesen 350 napot keringett a Föld körül.

Rovatok