Index Vakbarát Hírportál

A daru, ami hülyét csinált három tigrisből

2015. május 22., péntek 09:05

A mandzsu daru a három tigris ellen.

Nem, ez még nem az igazi. De ha úgy írjuk, hogy

A Mandzsu Daru A Három Tigris Ellen

, az a nagybetűzés miatt már majdnem úgy hangzik, mint egy távol-keleti akciófilm, ami annyira jó, hogy csak videón adták ki. De nyugi, ez nem egy karatézó kínaiakról szóló film, hanem egy állatkerti természetfilm(ről szóló cikk). Hétköznapi dráma. A létért folytatott darwini küzdelem, sikoltozva drukkkoló látogatókkal.

Ami történt: múlt szombaton egy mandzsu daru egy vadasparkban a tigrisek ketrecébe esett, és amikor a tigrisek meg akarták enni, komplett hülyét csinált belőlük. Mindjárt mutatjuk, de előbb leírjuk a videó megértéséhez szükséges 9 tényt.

A videó megértéséhez szükséges 9 tény

  1. A mandzsu daru (Grus japonensis) a 2004 óta Kínai Népköztársaság hivatalos madara.
  2. Nagyon hasonlít a gólyához (fehér-fekete tollazat, gyűlölködő tekintet, hosszú csőr, póznalábak, nagy szárnyfesztávolság), csak a daru a darualakúak rendjébe és a darufélék családjába tartozik, a gólya meg a gólyaalakúak rendjébe és a gólyafélék családjába.
  3. Madárhatározó nélkül úgy lehet megkülönböztetni őket, hogy Magyarországon nincs mandzsu daru, szóval ami a Kárpát-medencében repül, hegyes az eleje és nagy, az mind gólya, kivéve, ha repülőgép, bár azoknak sem mindig hegyes az eleje.
  4. Magyaroszágon is vannak darvak, de csak átutazóban, nem életvitelszerűen laknak itt.
  5. Mivel a darvak másfélszer akkorák, mint a magyarországi fehér gólyák (Ciconia ciconia), a különbség szabad szemmel is látható, feltéve, hogy nem egy csökött kis darut hasonlítunk a gólyaság evolúciós csúcsához.
  6. A tigris a ragadozók rendjébe és a macskafélék családjába tartozik. Tudományos tény, hogy szabad szemmel megkülönböztethetők a magyar házimacskáktól, mert akiből hiányzik ez a képesség, azt megeszi a tigris, tehát nem fog sokáig együtt élnie a tévedésével.
  7. A tigris ugyanis jellemzően hússal táplálkozik, de előfordul, hogy megeszi az áldozatai csontját, tollát, szőrét, bőrét, szemgolyóját, és egyéb létfontosságú szerveit is, amitől az áldozat rendszerint meghal.
  8. Mivel a videót a kínai Fujang vadasparkban készítették, kézenfekvőnek tűnik a feltételezés, hogy a filmen dél-kínai tigrisek (Panthera tigris amoyensis) láthatók, de a vadaspark a Csöcsiang tartománybeli Hangcsouban van, az meg – hoppá! – Kelet-Kínában, szóval efelől akár szibériai tigrisek (Panthera tigris altaica) is lehetnek.
  9. Vagy maláji tigrisek (Panthera tigris jacksoni), mint Sandokan (Kabir Bedi).

Jobban belegondolva mindez nem is fontos a videó megértéséhez, de csak nem árt, ha tudják.

És akkor a videó:

A mandzsu daru a három tigris ellen

Ugye arra számított, hogy a landolástól számított húsz másodpercen belül a három tigris közül kettő a széttépett és megevett daru lábaival, a harmadik meg a csőrével fogja kipiszkálni a fogai közül a tolldarabkákat? Hát nem. A mandzsu daru sajátos stílusban elegyíti a sárkányrepülés és a kung-fu akrobatikus elemeit, amivel halálra rémíti a szerencsétlen tigriseket.

Érdekes, hogy a tigrisek harcstílusa mennyire emlékeztet a Super Mario-játékok egyik visszatérő ellenfelére, a Boo-ra. A Boo-k apró szellemek, amik követik Mariót a képernyőn, de csak addig, amíg háttal van nekik; ha Mario megfordul, a Boo-k zonnal megdermednek.

A tigrisek látszólag bátran támadják a mandzsu darut – szarnak rá, hogy a Kínai Népköztársaság hivatalos madara; nekik ez ingyenebéd –, egészen addig, amíg a madár lélekszakadva rohan előlük. De ha megfordul, és a tigrisek a csőre vagy a lába hatótávolságába kerülnek, azonnal megijednek tőle és eliszkolnak.

Három tigrissel harcoló mandzsu daru

A UPI hírügynökség megírta, hogy a darut végül a gondozók mentették ki a tigrisfuttatóból, és csak könnyebben sérült meg. Látszólag happy end, bár azt nem tudni, hogy a darunak mennyire fájnak a könnyebb sérülések, és hogy a tigrisek mennyire sajnálják a kiesett ingyenebédet.

Rovatok