Index Vakbarát Hírportál

Fejátültetésre készül egy kínai tudóscsoport

2015. június 9., kedd 19:34

A majmok lehetnek a következő állatok, amiken sikeres fejátültetést hajtanak végre. Egy kínai orvoscsoport dr. Hsziao-ping Ren vezetésével már több mint ezer hasonló műtétet végeztek egereken, de a Harbin Orvosi Egyetemen most egy makákóval csinálnák meg ugyanezt.

A Wall Street Journal beszámolója szerint a műtét során a kutatók parányi csövekkel juttatták el az oxigéndús vért az egerek agyából az új testükbe. A kísérleti egerek közül sokan mozogni is tudtak, illetve a szemüket is kinyitották néhány órával azután, hogy megkapták az új fejüket. Sajnos ezután már nem tudtak életben maradni külső segítség nélkül, de Ren és munkatársai remélik, hogy tovább finomíthatják a bonyolult és fáradságos eljárást.

A majomkísérletek ebben nagy segítséget nyújthatnak. Ren és kollégái úgy tervezik, hogy a műtétnél csak a gerincvelő fő idegszálait fogják csatlakoztatni a fej és a test között, de bíznak benne, hogy ez is elég lesz az izommozgatás, illetve a legfontosabb életfunkciók megtartásához. Ren azt reméli, hogy az állatok túlélik a műtétet, anélkül, hogy biztosítani kéne a létfenntartásukat.

Hasonló műtétet már a hetvenes években is végeztek. Az agysebész Robert J. White sikeresen rávarrta egy majom fejét egy másik majom testére; állítólag miután magához tért az altatásból, le akarta harapni az orvos ujját. Ren ennél ambiciózusabb: bízik benne, hogy a kutatási eredmények egy napon az embereken is segíthetnek, például az ágyhoz vagy tolószékhez kötött betegeken, akik gerincsérüléstől vagy izomsorvadástól szenvednek.

A fejátültetéssel kapcsolatban nemcsak technikai, hanem etikai aggályok is felmerülnek. Sokan az állatkísérleteket is kegyetlenségnek tartják, míg mások etikátlannak tartják, hogy egy ember fejét egy másik ember testére varrják rá. Egy olasz sebész, Sergio Canavero úgy tervezi, hogy két éven belül hajthatja végre az első emberi fejátültetést, de a szakértők szerint egy ilyen műtétet legfeljebb a távoli jövőben lehet majd elvégezni; még ha létezne is az ehhez szükséges technológia, a műtétet akkor sem engedélyeznék az orvosi etikai bizottságok.

Rovatok