Index Vakbarát Hírportál

Még hogy az ön munkája unalmas? Mit szóljon egy marsjáró?

2015. július 7., kedd 18:03

A Curiosity marsjáró manapság sokkal nagyobb figyelmet kap, mint az idősebb testvére, az Opportunity – pedig nem semmi teljesítmény a Marson végigjárni egy komplett maratont. Az Opportunitynek sikerült a bravúr: 2004 áprilisa óta 26,2 mérföldet, azaz 42 kilométert tett meg.

A NASA-hoz tartozó Jet Propulsion Laboratory készített egy nyolcperces videót az Opportunity 11 viszontagságos évéről. Az osztott képernyős felvételen baloldalt látható a veszélyelhárító kamera (hazard-avoidance camera), a jobb oldalon pedig az Opportunity haladását ábrázoló térkép.

Az Opportunity marsjáró végigjárta a Marsot

A 11 év alatt megtett 42 kilométeres táv nem tűnik soknak, de a marsjárónak rengeteg mérést kellett elvégeznie, és megesett, hogy hónapokon át egy helyben dekkolt, mert elakadt egy homokdűnében.

A videó elsőre nem tűnhet túl izgalmasnak: az egész film remegős, fekete-fehér képekre, torzított háttérzajokra, kietlen tájakra és egy szenvtelenül hajladozó robotkarra van kihegyezve. Igen - ennyire unalmas egy marsjáró munkája. De figyelembe véve, hogy alig 8 perc alatt bepótolhatjuk a világ egyik legfejlettebb űreszközének 11 éves munkáját, megéri ráfordítani azt a kis időt.

Rovatok