Index Vakbarát Hírportál

Tényleg erősödik az El Niño

2015. november 18., szerda 12:00

Az El Niño hatása általában év vége felé erősödik meg, ekkor kezdi kifejteni hatását a világ időjárására. Az idei El Niñót rekorderősségűnek jósolták már év elején, de akkor még ezt messze nem lehetett biztosra mondani. A Meteorológiai Világszervezet azonban ma azt mondta, hogy tényleg ez lehet az egyik legerősebb 1950 óta. De ha nem is a legerősebb, d benne lesz az első háromban.

A szervezet folyamatosan méri az óceánok vízének hőmérsékletét, így a Csendes-óceánt is. Az előző háromhavi jelentés óta két fokkal emelkedett a víz hőmérséklete a dél-amerikai partoknál. Ez a meleg víz gyorsabban párolog el, ami miatt párásabb, csapadékosabb lesz a levegő és olyan hurrikánok alakulhatnak ki, mint legutóbb a Patricia nevű.

Az El Niño nagyon összetett légköri jelenség, itt részletesen írtunk kialakulásáról és lehetséges hatásairól. A lényeg, hogy egyes helyekre az átlagnál sokkal több csapadékot hozhat, máshol azonban pont az ellenkezője, nagyobb szárazság lehet az évben.

Az El Niño-évek eléggé rendszertelenül jönnek, 3-7 évente fordulnak elő váltakozó sűrűséggel, lehetetlen előrejelezni, mikor jön, és mikor nem. Az 1997-98-as El Niño igen erős volt, a legutóbbi, a 2009-2010-es azonban elmaradt ettől.

Rovatok