Index Vakbarát Hírportál

Helyrehozták Tutanhamon szétbarmolt maszkját

2015. december 17., csütörtök 09:13

Befejezték Tutanhamon halotti maszkjának restaurálását. A világhírű aranymaszk letört szakállának helyreállítása kilenc héten át tartott, röviddel azelőtt fejezték be, hogy szerdán visszahelyezték eredeti helyére, a kairói Egyiptomi Múzeum vitrinébe – írja az MTI.

Mindenki emlékszik arra, ami 2014. augusztus 14-én történt, amikor is a vitrin karbantartási munkálatai alatt a maszk baleset áldozatává vált

– utalt finoman a műtárgy dilettáns szétbarmolására Christian Eckmann, a helyreállítást végző német-egyiptomi csapat vezetője. A több mint 3300 éves maszk szakállát ugyanis epoxi ragasztóval illesztették vissza, miután – vélhetően tisztítás közben – letörték, majd amikor a ragasztó maradványait megpróbálták spatulával eltávolítani, karcolásokat ejtettek rajta.

Az aranymaszkot 1922-ben eleve meglazult szakállal fedezte fel Howard Carter brit régész, majd ő volt az, aki először levette az instabil darabot a fejrészről. Eckman szerint a szakállt több mint húsz évvel később, 1946-ban rögzítették, és most az akkor használt anyag engedett a maszkot ért behatásnak. 

A mostani munkálatok előkészületeként lézeres szkenneléssel létrehozták a maszk negatív mását, amely lehetővé tette a sérülékeny lelet tárolását és szállítását. "A legnagyobb kihívás először is a szakáll eltávolítása volt. Ezt kizárólag mechanikus úton, fából készült eszközökkel (...) hajtottuk végre, hiszen a fémszerszámok megkarcolták volna az aranymaszkot" – mondta Eckmann.

Mamdúh ed-Damáti műemlékvédelmi miniszter is felszólalt, aki az incidens pozitív oldalát emelte ki, mondván, hogy most először adódott alkalom maszk átfogó megvizsgálására. Ennek során kiderült például, hogy eredetileg természetes viaszt használtak a szakáll rögzítéséhez, ezért a szakértői csoport most is ezt a ragasztószert használta.

Rovatok