Index Vakbarát Hírportál

A NASA lefújta az űrsétát, mert víz került az egyik űrhajós szkafanderébe

2016. január 15., péntek 22:32 | aznap frissítve

A tervezettnél korábban kellett abbahagynia a NASA űrhajósainak a Nemzetközi Űrállomás külső burkánál végzett űrsétát, mivel az egyik asztronauta, Tim Kopra ezredes vizet észlelt a szkafandere belsejében - írja a BBC.

Az amerikai Kopra és brit kollégája, Tim Peake őrnagy a tervezett hat óra helyett csak 4 órát és 43 percet töltöttek az űrállomáson kívül, mielőtt az űrsétájukat lefújták volna. Ezalatt szerencsére sikerült teljesíteni a fő célt, egy elromlott elektromos kapcsolódoboz megjavítását.

A NASA lefújta az űrsétát

A NASA földi irányítóközpontja greenwichi idő szerint 17:00 előtt néhány perccel döntött az űrséta leállításáról, miután Kopra ezredesnek vízbuborékot észleltek a sisakja belsejében. A NASA azért volt ezzel ennyire óvatos, mivel 2013-ban egy olasz űrhajós, Luca Parmitano majdnem belehalt, amikor az űrsétája alatt víz került a szkafanderébe, miközben Chris Cassidy-nek segített megjavítani az űrállomás légzsilipjét. Az eset óta a szigorú biztonsági előírások miatt kötelező befejezni az űrsétákat, ha egy űrhajós vizet észlel a szkafanderében.

A Nemzetközi Űrállomás jelenlegi parancsnoka, az amerikai Scott Kelly kapitány az orosz Roskozmosz két kozmonautájával, Sergej Volkovval és Jurij Malencsnkóval segített az űrsétáról visszatérő Koprának. Kelly egy fecskendővel gyűjtött össze három teáskanálnyi vizet Kopra szkafanderéből, és fotókat is készített az űrhajósról és az űrruháról a későbbi elemzésekhez. Kopra a jelentése szerint a csuklójánál is nedvességet érzett, illetve már az űrséta elején jelezte, hogy a szkafanderében abnormális széndioxid szintet mért, de akkor a földi irányítás azt hitte erre, hogy a mérőműszerek meghibásodtak, így nem is foglalkoztak vele.

A sisakban talált folyadék hőmérsékletét még vizsgálják. Ha a víz meleg, akkor az az asztronauta saját verejtékéből gyűlt össze, ha viszont hideg, akkor az az űrruha hűtőrendszerének súlyos meghibásodását jelenti.

Tim Peak vagyok, a britek sztárűrhajósa

A brit sajtó, természetesen a BBC-vel az élen élőben követte és online közvetítette az űrsétát, mivel Tim Peakenek ez volt az első (míg Tim Koprának már a második). De a brit űrhajós nemcsak a szigetországban népszerű: karácsonykor azzal került be a világsajtóba, hogy véletlenül rossz számot tárcsázott az űrállomásról, és a vonal túlsó végén a NASA helyett egy rémült hölgy volt. Az űrhajós azóta már a Twitter oldalán is elnézést kért a téves karácsonyi hívásért:

I'd like to apologise to the lady I just called by mistake saying 'Hello, is this planet Earth?' - not a prank call...just a wrong number!

— Tim Peake (@astro_timpeake) 2015. december 24.

Előtte pár nappal a Wessexben élő szüleit akarta felhívni az űrből, de Angela és Nigel Peake épp nem voltak otthon, ezért csak a rögzítőjükön tudott üzenetet hagyni.

Rovatok