Index Vakbarát Hírportál

Egy halott, több agysérült a gyógyszerteszt eredménye

2016. január 17., vasárnap 12:17

Egy ember agyhalott, további három agysérülése szintén visszafordíthatatlan lehet azok közül az önkéntesek közül, akikek pénteken szállítottak kórházba egy félresikerült franciaországi gyógyszerkísérlet miatt. Az ötödik önkéntes is idegrendszeri problémákkal küzd, a hatodik egyelőre jól van, de még őt is vizsgálják. (Frissítés: az AFP hírügynökség szerint a kórház bejelentette, hogy az agyhalott férfi időközben meghalt.)

A kísérlet Rennes városában zajlott, a Biotrial nevű labor végezte egy portugál gyógyszergyártó cég, a Bial megbízásából. A tesztek az első fázisban jártak, vagyis még csak önkénteseken tesztelték a készítmény biztonságosságát. Összesen kilencvenen vettek részt a tesztelésben, a kórházba kerülő hat kísérleti alany a többieknél nagyobb dózist kapott.

Azóta a laborral szemben három különböző hatósági vizsgálat is indult, a rendőrség mellett az egészségügyi ellenőrzésért és a gyógyszerfelügyeletért felelős állami szerv is nyomozni kezdett. A fő kérdés az, hogy a tesztelési eljárásba csúszott hiba, vagy maga a készítmény okolható a súlyos következményekért. Egyelőre úgy tudni, hogy a labor betartotta az előírásokat.

Korábban felmerült, hogy egy kannabiszalapú fájdalomcsillapítóról van szó, ezt Marisol Touraine egészségügyi miniszter cáfolta. A készítmény valójában a marihuána aktív hatóanyagához hasonló, de az agyban is megtalálható természetes vegyület háztartására, azaz az agy endokannabinoid-rendszerére hat. (Egy szintetikus molekula, ami egészen pontosan az endokannabinoid lebontásában fontos enzimet gátol, így közvetve növeli az endokannabinoid-szintet.) A fájdalomcsillapítás mellett kedélyjavításra, szorongásoldásra, illetve a neurodegeneratív betegségek által okozott mozgáskoordinációs problémák csökkentésére is használták volna.

Rovatok