Index Vakbarát Hírportál

Magyar cég is érintett a halálos francia gyógyszerkísérletben

2016. január 18., hétfő 21:41 | aznap frissítve

Magyar cég állította elő annak a gyógyszernek a hatóanyagát, amelynek embereken való kipróbálása súlyos balesettel végződött a múlt héten Franciaországban, erősítette meg hétfőn a kísérletet megrendelő portugál cégcsoport, a Bial - közölte az AFP-re hivatkozva az MTI. A cégcsoport szerint a magyar cégtől kapott hatóanyag felhasználásával a gyógyszer Olaszországban készült - ugyanakkor a cég nevét nem közölték.

A fájdalom- és szorongáscsillapítónak szánt szer klinikai kísérlete során egy ember a múlt héten az agyhalál állapotába került, majd vasárnap meghalt. További öten rosszul lettek, egyes hírek szerint az állapotuk javul, más lapok úgy tudják, hogy hármuknál az agysérülés visszafordíthatatlan lehet.

A portugál Bial cég által kifejlesztett gyógyszer a klinikai vizsgálat első szakaszában volt, vagyis amikor a hatóanyagot - a sikeres állatkísérletek elvégzését követően - egészséges önkénteseken tesztelik közvetlen orvosi felügyelet alatt. Ebben a fázisban a hatóanyagot általában nagyon alacsony dózisban kapják a kísérleti alanyok, jóval kisebb mennyiségben, mint ami később a gyógyszerbe kerül. A Bial szerdán értesítette az egészségügyi hatóságokat, valamint, hogy a később elhunyt férfi esetében eleinte nem hozták összefüggésbe a tüneteit a gyógyszerkísérlettel.

Az eset miatt három eljárás is indult, köztük az ügyészség is vizsgálódik, gondatlanságból elkövetett, három hónapon túl gyógyuló súlyos testi sértés gyanújával. Ez a francia törvények értelmében akár háromtól hét évig terjedő börtönnel is büntethető.

Korábban felmerült, hogy egy kannabiszalapú fájdalomcsillapítóról van szó, ezt Marisol Touraine egészségügyi miniszter cáfolta. A készítmény valójában a marihuána aktív hatóanyagához hasonló, de az agyban is megtalálható természetes vegyület háztartására, azaz az agy endokannabinoid-rendszerére hat. (Egy szintetikus molekula, ami egészen pontosan az endokannabinoid lebontásában fontos enzimet gátol, így közvetve növeli az endokannabinoid-szintet.) A fájdalomcsillapítás mellett kedélyjavításra, szorongásoldásra, illetve a neurodegeneratív betegségek által okozott mozgáskoordinációs problémák csökkentésére is használták volna.

Franciaországban évente több ezren vesznek részt önkéntesként gyógyszerkísérletekben, amelyek folyamán rendkívül kevés incidens történik. A tragédiába torkollt tesztért, amely egy hétig tartott volna, valamivel több mint ezer eurót, átszámítva háromszázezer forintot fizettek a szervezők.

Rovatok