Index Vakbarát Hírportál

Hivatalosan is 2015 volt az eddigi legforróbb év

2016. január 20., szerda 17:44

Az idei volt a legmelegebb év, legalábbis a feljegyzések 1880-as kezdete óta, közölte szerdán az amerikai óceán- és légkörkutató hivatal, a NOAA.

Az eredmény persze nem meglepő: a Meteorológiai Világszervezet már novemberben arra figyelmeztetett, hogy nem volt még ilyen forró évünk, a január elejétől október végéig tartó időszakban ugyanis a globális átlaghőmérséklet jóval magasabb volt, mint bármely azt megelőző 12 hónapban.

2015-ben több hónap is globális melegrekordot döntött, illetve több hónapban mértek minden eddiginél magasabb átlaghőmérsékletet. A NOAA egyik klímakutatója, Jessica Blunden már novemberben azt mondta, hogy minden bizonnyal 2015 lesz a legmelegebb év a feljegyzések kezdete óta.

Mint korábban írtuk, a hőmérséklet emelkedését a Csendes-óceán trópusi felszíni vizeinek felmelegedését okozó El Nino légköri jelenség okozta, valamint az ember okozta globális felmelegedés. Az idei hőséget India szenvedte meg a legjobban, ahol ezrek haltak meg a kánikulában.

Korábban egyébként 2014 volt az eddigi legmelegebb év, most 2015 lett a csúcstartó, de vélhetően nem sokáig, mert a klímakutatók szerint 2016 újabb rekordokat fog dönteni. Az utóbbi években tapasztalt hőség tehát csak a kezdet.

A klímaszkeptikusokat leszámítva lassan mindenki elismeri, hogy igen nagy a baj. Hogy valójában mekkora, azt jól mutatja, hogy a globális felmelegedés kérdésében egyetértenek a világ vallási és politikai vezetői, illetve a tudományban és az istenekben hívők. Mikor történt ilyen utoljára?

– elmélkedtünk egy korábbi cikkünkben.

Rovatok