Index Vakbarát Hírportál

Látott már bukdácsoló japán műholdat?

2016. március 29., kedd 08:46

Egy új videó is bizonyítja, hogy komoly bajba került a Hitomi (korábban Astro-H) nevű japán űrobszervatórium. A szakértők már korábban is azt tippelték, hogy a hirtelen bezuhant pályájú űreszközzel nem véletlenül szakad meg a kapcsolat, az alábbi videón is az látszik, hogy nagy feladat lesz megmenteni a küldetése elején járó műholdat. A videót az arizonai Paul Maley lőtte, a most amatőr csillagászként a hírekbe kerülő férfi korábban a NASA repülésirányítója volt, szóval van érzéke az ilyesmihez.

A földi irányítás szerint valószínű, hogy a hűtőrendszer egy tartálya hasadt fel, a hirtelen kiszökő üzemanyag pedig megpördítette az addig stabil pályán keringő műholdat. A videó is ezt támasztja alá, mármint hogy a Hitomi pörög: ha nem pörögne, a képen jobbról balra áthúzó folt folyamatosan ugyanolyan fényes lenne, viszont mivel bukdácsolva, irányíthatatlanul forog a tengelye(i) körül, a fény folyamatosan más és más oldaláról csillan vissza.

Az irányítás szerint van még esély a műhold problémáinak megoldására, de ahhoz nem ártana a stabil rádiókapcsolat, márpedig egy összevissza pörgő, vagyis az antennáját sem túl stabilan tartó eszközzel nem egyszerű ilyesmit teremteni.

A japánoknak elég csúf szériája van a Hitomihoz hasonló műholdak működtetésében: 2000-ben az ASTRO-E valószínűleg pályára sem állt, mielőtt visszazuhant a Csendes-óceánba, az ASTRO-E utódjának mondható Szuzaku nevű eszközön a főműszer ment tönkre 2005-ben.

Rovatok