Index Vakbarát Hírportál

Magához tért a Kepler űrtávcső

2016. április 12., kedd 08:57

Sikerült magához téríteni vészhelyzeti üzemmódjából a bolygóvadász Kepler űrtávcsövet – írja az MTI a NASA hétfő esti bejelentése alapján.

Ahogy tegnap mi is megírtuk, a Földtől már 120 millió kilométerre eltávolodott szonda a múlt héten mindeddig ismeretlen okból magától kapcsolt vészhelyzeti állapotba. Földi irányítóinak sikerült visszahozniuk ebből az üzemmódból. A szakemberek azóta sem tudják, hogy mi okozta a rendellenességet, de a beérkező jelekből remélhetően megfejtik a történteket. A mérnökök még nem tisztázták azt sem, hogy az űrtávcső eléggé megjavult-e küldetése teljes értékű folytatásához: a Földhöz hasonló bolygók feltérképezéséhez a Tejútrendszerben. 

A Keplert hét éve indította az űrbe az Egyesült Államok. Már kiszolgálta az idejét, mivel eredendően négy évre tervezték. Bár többször meghibásodott, eddig mindig feltámadt, és folytatni tudta küldetését. Már csaknem ötezer bolygó létezéséről küldött információkat. Legutóbb akkor lehetett róla széles körben is hallani, amikor tavaly júliusban megtalálta a Kepler 452b nevű bolygót, amely az eddig ismert tulajdonságait tekintve sokban hasonlít a mi Földünkhöz. A szonda az eredeti küldetése 2012-es lejárta után is folytatja a munkát, és a K2 nevű következő szakaszban a Tejútrendszer megfigyelésére koncentrálna.

Rovatok