Index Vakbarát Hírportál

Az utolsó pillanatban lőtték le a rakétaindítást

2016. április 27., szerda 14:45

Műszaki okokból egy nappal elhalasztották az orosz Vosztocsnij űrrepülőtér szerda hajnalra tervezett első rakétastartját – írja az MTI. Az indítás folyamatát az utolsó percben állították le, majd a repülésirányító központban felhangzott az indítóállás alapállapotba helyezésére vonatkozó utasítás. A halasztás pontos okára vonatkozóan egyelőre nem adtak magyarázatot. Az újabb startot csütörtökön, közép-európai idő szerint hajnali 4 óra 1 percre tűzték ki.

Oroszország új, távol-keleti űrrepülőterét, a Vosztocsnijt egy Szojuz-2.1a rakéta felbocsátásával készülnek felavatni. A rakéta Volga típusú manőverező fokozata három, egyetemi diákok és kutatók által konstruált műholdat (SamSat-218D - nanoszputnyik, Mihajlo Lomonoszov, Aiszt-2D) állít majd Föld körüli pályára.

    A következő felbocsátást viszont csak 2017-re tervezik, mert az Amúr térségében létrehozott űrreptér akkor kapcsol teljes üzemmódba. Igor Komarov, a Roszkoszmosz orosz űrkutatási vállalat vezérigazgatója a világ legmodernebb űrközpontjának nevezte kedden a Vosztocsnijt, hozzátéve, hogy kapacitásainak kereskedelmi értékesítése 2018-tól kezdődhet majd meg. Abban az évben 5, a továbbiakban pedig 8-10 felbocsátással számolnak évente.

A mintegy 700 négyzetkilométeren elterülő űrrepteret Oroszország fő polgári űrkikötőjének szánják, általa csökkentve a kazahsztáni Bajkonurtól való függőséget. A Vosztocsnijból felbocsátott rakéták kezdeti repülési pályája nem halad át sem sűrűn lakott orosz, sem más országokhoz tartozó területek fölött, és a leváló hajtóműfokozatok darabjai is szinte lakatlan orosz területekre, illetve nemzetközi vizekbe hullnak majd vissza.

Az első startot eredetileg 2015 végére tervezték, az űrhajósok első felbocsátását pedig 2018-ra, de az építési munkálatok elhúzódtak, és Vlagyimir Putyin elnök az átütemezés mellett döntött. Embert szállító űrhajó a tervek szerint 2023 után száll majd fel először Vosztocsnijból.

Putyin megnézi az elszámoltatást

A malőr után orosz elnök bejelentette: „Ha a történtek oka hanyagság, akkor megszeretném nézni, hogyan állítják szőnyeg szélére a felelősöket.” Ígérete szerint nem fog beavatkozni a bizottság munkájába, de a közeljövőben ismét meglátogatja az űrközpontot, amely a Kazahsztánban lévő Bajkonurt váltja ki.

A komplexummal kapcsolatban más problémák is voltak, az építtető állami cégnek 150 millió rubeles – 620 millió forintos – elmaradása van a dolgozókkal szemben, akiknek egyik tagja már tavaly is panaszkodott Putyinnak az Egyenes Vonal című élő adásban. Az elnök azt ígérte, utánajár a dolognak, ám Anton Tyuriscsev és munkatársainak egy évvel később sem rendeződött ügye. Tyuriscsev ismét kérdezni akart, de az idei műsor idejére a rendőrség mondvacsinált ürüggyel őrizetbe vette, majd utána kiengedte.

Rovatok