Index Vakbarát Hírportál

Sikeres volt az orosz rakétaindítás

2016. április 28., csütörtök 06:04

Sikeresen végrehajtották csütörtök hajnalban a Távol-Keleten megépített orosz Vosztocsnij űrrepülőtér első rakétastartját, írja az MTI orosz hírügynökségi jelentések alapján. A Vlagyimir Putyin elnök jelenlétében, közép-európai idő szerint 4 óra 1 perckor felbocsátott Szojuz-2.1a típusú rakéta három, diákok és kutatók által konstruált műholdat állított Föld körüli pályára.

Ahogy arról beszámoltunk, egy nappal korábban másfél perccel a kitűzött időpont előtt állította le a startot az egyik automatikus biztonsági rendszer. A malőr után orosz elnök bejelentette: „Ha a történtek oka hanyagság, akkor megszeretném nézni, hogyan állítják szőnyeg szélére a felelősöket.” Ígérete szerint nem fog beavatkozni a bizottság munkájába, de a közeljövőben ismét meglátogatja az űrközpontot, amely a Kazahsztánban lévő Bajkonurt váltja ki.

A nagy médiafigyelem mellett felavatott Vosztocsnij űrközpont a tervek szerint csak 2017-ben kezdi meg üzemszerű működését. Igor Komarov, a Roszkoszmosz orosz űrkutatási vállalat vezérigazgatója korábban a világ legmodernebb űrközpontjának nevezte az Amúr térségében kiépített Vosztocsnijt, hozzátéve, hogy kapacitásainak kereskedelmi értékesítése 2018-tól kezdődhet majd meg. Abban az évben 5, a továbbiakban pedig 8-10 felbocsátással számolnak évente.

A mintegy 700 négyzetkilométeren elterülő objektumot Oroszország fő polgári űrkikötőjének szánják. Azért építették meg, hogy az orosz űrprogramot függetleníthessék a szovjet időkben Kazahsztánban létrehozott bajkonuri űrközponttól.

Az első startot eredetileg 2015 végére tervezték, az űrhajósok első felbocsátását pedig 2018-ra, de az építési munkálatok elhúzódtak, és Vlagyimir Putyin elnök az átütemezés mellett döntött. Embert szállító űrhajó a tervek szerint 2023 után száll majd fel először Vosztocsnijból.

Rovatok