Index Vakbarát Hírportál

Nézze hétfőn, ahogy a Merkúr átvonul a Nap előtt

2016. május 4., szerda 07:12

Bár az emberiséget mostanában sokkal nagyobb ívű csillagászati érdekességek mozgatják meg főleg, azért szólunk, hogy május 9-én a saját szemével láthatja, ahogy egy bolygó átvonul egy csillag előtt, és ehhez nem kell mást tennie, mint ránéznie a Napra, és látni, ahogy a Merkúr szép lassan átcsorog rajta.

Az észleléshez vagy nagyon jó szemre, vagy egy megfelelően felkészített távcsőre lesz szükség. Ahogy minden ehhez hasonló eseménykor, most is figyelmeztetünk mindenkit, hogy

megfelelő védelem nélkül se szabad szemmel, se távcsővel ne nézzen közvetlenül a Napra, mert ön megvakulhat, és kiéghet az eszköz is, amit használ.

A legegyszerűbb megoldás, ha még ma rendel valahonnan napszűrő fóliát, pár száz forint a megfelelő boltban. A saját látása érdekében kérjük, hogy ne használja a népi praktikákat, tehát a kormozott üveg, a bizisten nagyon sötét napszemüveg vagy a DVD-lemez egyike sem jó megoldás. Sőt, ha megmaradt a védőszemüveg az 1999-es napfogyatkozásról, azt se használja senki, még akkor sem, ha amúgy sértetlennek tűnik, egy apró kis lyuk is helyrehozhatatlan károkat okozhat a szemben és a technikában egyaránt. A lényeg tehát megint az, mint tavaly, a napfogyatkozáskor volt: legyen okosabb, mint Petőfi, és védje a szemét.

Ráadásul azért sem érdemes szabad szemmel nekilátni a dolognak, mert a Merkúr épp naptávolban van, vagyis pályájának a Naptól távolabb eső szakaszán van: a Nap korongja 157,5-szer akkorának látszik majd, mint a Merkúr sötét foltja.

Most, hogy a kötelező köröket letudtuk, lássuk, mitől olyan érdekes ez a jelenség. A Merkúr átvonulása viszonylag gyakran megfigyelhető, legutóbb 2006-ban volt ilyen (azt hazánkból nem lehetett látni), előtte majdnem napra pontosan 13 évvel ezelőtt, 2003. május 7-én – na, azt már láthattuk mi is. Legközelebb 2019 novemberében lesz megint ilyesmi.

Egy ilyen átvonulás négy fő eseményre bontható. Az egész buli 7 és fél órán át tart, a belépéstől, vagyis mikor a Merkúr sötét korongként megjelenik a Nap bal szélén. Ez 13:12 perckor lesz, ezután folyamatosan láthatjuk majd a napfoltoknál jóval markánsabban látszó, bár méretre nagyjából ugyanakkora bolygót, egészen addig, míg a Nap le nem nyugszik. Sajnos hazánkból nem látható, ahogy a Merkúr belülről érinti a napkorongot, mielőtt elkezdené elhagyni azt, illetve magát a kivonulást sem figyelhetjük meg, egyszerűen azért, mert addigra itthon már lemegy a Nap.

A legérdekesebb, itthonról is látható részletek tehát a jelenség elején lesznek láthatók. A Merkúr majdnem pontosan a Nap bal szélének közepén lép majd be (kicsit szakszerűbben 83 fokos lesz a belépés pozíciószöge), a számítások szerint 13:12 perc körül szakértők szerint a megfelelő eszközzel már pár másodperc után észlelni lehet, hogy valami kiharapott egy darabot a Napból.

A következő érdekes jelenség az úgynevezett fekete csepp lesz. Ez közvetlenül azt követően látszik majd, hogy a Merkúr korongja belülről érinti a Nap peremét – látványra olyan lesz, mintha egy ragacsos híd kötné össze a bolygót a napkorong szélével, aztán puff, ez is eltűnik majd. Ha a számítások helyesek, ez 13:15 körül lesz.

A sűrű első három percet követően sok, legalábbis hasonlóan látványos változás nem lesz, a 2012-es Vénusz-átvonuláskor látott Vénusznál most ötször kisebbnek látszó Merkúr szép lassan csorog a Nap előtt egészen Napnyugtáig. Ha valaki az egész jelenséget látni szeretné, az vagy utazzon el Nyugat-Európába, mondjuk legalább Német-, Francia- vagy Spanyolországig, vagy kövesse a közvetítést a neten.

Ha mindenképpen fotóznánk a jelenséget, érdemes nagy nagyítású távcsövet vagy objektívet használni, de – nem lehet elégszer hangsúlyozni – nagyon figyeljünk arra, hogy védjük a technikát. A lenyugvó Napba sem érdemes közvetlenül belefotózni, a 2012-ben kollégánk szeme láttára kezdett el füstölni egy „á, hajnalban nem olyan erős a Nap” alapon használt objektív.

Rovatok