Index Vakbarát Hírportál

Emberevő nílusi krokodilok keveredtek a floridai aligátorok közé

2016. május 21., szombat 09:22

A DNS-teszt eredménye alapján most már biztos: három emberevő nílusi krokodilt találtak a floridai mocsarakban, és a szakértők szerint még többen is lehetnek, írja a BBC. A helyi aligátorokkal ellentétben ezek az állatok zsákmánynak tekintik az embert, Afrikában egy évben nagyjából 200 halálesetért felelősek.

Egyelőre nem tudják, hogy kerültek az Egyesült Államokba. "Nem úsztak ide Afrikából" - mondta Kenneth Krysko, a floridai egyetem hüllőszakértője. Lehetségesnek tartja, hogy illegális gyűjtők hozatták őket az országba, aztán nem gondoskodtak a biztonságos őrzésükről, vagy esetleg szándékosan szabadon engedték őket.

Az állatokat 2009-ben, 2011-ben és 2014-ben találták, de a DNS-tesztet csak most végezték el.

A nílusi krokodilok jóval nagyobbak, mint a helyi, átlag 4 méteres aligátorok. Ezek rendszerint 6 méteresre nőnek. A szakértők szerint a nílusi krokodilok jelenléte fenyegetést jelent a helyi ökoszisztémára. Attól tartanak, hogy megismétlődik, ami a burmai pitonnal történt: azt először a nyolcvanas években pillantották meg az Everglades-ben, mostanra pedig már állandó populáció él arrafelé.

Rovatok